Duitse hockeyers wereldkampioen na shoot-outs tegen België

De Duitse hockeyers hebben in India voor de derde keer de wereldtitel veroverd. De ploeg versloeg in de finale in Bhubaneswar uittredend kampioen België na shoot-outs. De stand na de reguliere speeltijd was 3-3.

Net als in de met 4-3 gewonnen halve finale tegen Australië moest Duitsland tegen België een 2-0-achterstand goedmaken. België, dat in de halve finale Nederland na shoot-outs had uitgeschakeld, was in het eerste kwart binnen twee minuten twee keer trefzeker. Florent van Aubel opende de score met een volley, waarna Tanguy Cosyns een voorzet van Antoine Kina binnenwerkte, 2-0.

Duitsland kreeg in het tweede kwart een uitgelezen kans om via een strafbal de stand gelijk te trekken. Tom Grambusch wist de bal echter niet langs doelman Vincent Vanasch, zijn ploeggenoot bij KTHC Rot-Weiss, te krijgen. Niklas Wellen maakte vlak voor rust alsnog de 2-1 na een strafcorner.

Duitsland draaide na rust de achterstand om in een voorsprong. De genaturaliseerde Argentijn Gonzalo Peillat liet Vanasch kansloos bij een strafcorner, waarna Mats Grambusch in het laatste kwart vanuit een lastige hoek de 3-2 maakte. Met minder dan twee minuten te gaan zorgde Tom Boon uit een strafcorner voor de shoot-outs.

Duitsland bracht vervolgens de 20-jarige keeper Jean Danneberg, de reservedoelman achter Vanasch bij Keulen. Danneberg redde een aantal keer, waarna uiteindelijk een misser van Cosyns Duitsland de derde wereldtitel bezorgde. Eerder werd de ploeg in 2002 en 2006 wereldkampioen.

Oranje had zich eerder op de dag van het brons verzekerd. De ploeg van bondscoach Jeroen Delmee versloeg in de wedstrijd om de derde plaats Australië met 3-1.