Atlete Krumins treedt toe tot technische staf Atletiekunie

Foto: ANP

Hardloopster Susan Krumins treedt op 1 februari toe tot de technische staf van de Atletiekunie. De tweevoudig medaillewinnaar op EK’s gaat bondscoach Tomasz Lewandowski ondersteunen op de middellange afstand, met daarbij een extra focus op de langere afstand. Krumins liep in 2021 op de Olympische Spelen van Tokio nog de finale op de 10 kilometer, waarin ze wegens een blessure moest opgeven.

Krumins heeft als atlete twaalf jaar op topniveau gelopen. Ze nam deel aan de Spelen van Rio en Tokio en was vijf keer actief op een WK. Op de EK van 2014 in Zürich pakte ze brons op de 5000 meter. Vier jaar later volgde zilver op de 10 kilometer op de EK van Berlijn. De 36-jarige Nijmeegse zegt nu op een punt te zijn beland waarop ze haar “skill-set” wil verbreden. “Ik geloof niet in ‘retirement’ en zal blijven lopen. Ik ga de ervaringen die ik in mijn professionele carrière heb opgedaan, gebruiken om de volgende generatie atleten naar de top te helpen. Deze rol is voor mij een perfecte kans om me verder te ontwikkelen als coach.” Krumins zal niet meer voor Nederland op toernooien uitkomen.

Technisch directeur Vincent Kortbeek is verheugd over de komst van Krumins. “Susan heeft in haar carrière altijd laten zien te kunnen presteren wanneer het er echt om ging. Dat is een belangrijk aspect voor elke atleet. Wij hebben in Nederland de ambitie om op de midden- en lange afstand structureel aansluiting te krijgen met de top in Europa en de wereld. Daarvoor zullen we een structuur neer moeten leggen waarbinnen de atleten zich verder moeten gaan ontwikkelen. Met de komst van Susan werken we weer een stapje verder aan die structuur”, aldus Kortbeek.