Skiester Shiffrin zet recordjacht even opzij tijdens WK in Alpen

Foto: ANP

De Amerikaanse skiester Mikaela Shiffrin zet haar recordjacht in de wereldbeker voor twee weken opzij. De 27-jarige Shiffrin hoopt haar topvorm in de Franse Alpen te kunnen bekronen met wereldtitels. Maandag beginnen de wereldkampioenschappen in Méribel (vrouwen) en Courchevel (mannen) met de combinatie voor de skiesters.

“Op de WK hoef je niet aan wereldbekerpunten of aan het klassement te denken, je gaat gewoon iedere keer voor goud”, zei Shiffrin in de aanloop naar het evenement. “Je moet hier risico’s nemen en gewoon zo snel mogelijk skiën. En hopelijk is dat dan aan het einde van de dag goed genoeg voor een medaille.”

De Amerikaanse won dit seizoen al elf wereldbekerwedstrijden. Shiffrin loste begin vorige maand haar landgenote Lindsey Vonn af als meest succesvolle vrouw in de wereldbeker en heeft nu nog één overwinning nodig om het algehele record van Ingemar Stenmark te evenaren. De Zweedse alpineskiër won in de jaren 70 en 80 in de wereldbeker 86 wedstrijden; Shiffrin staat op 85 zeges.

“Misschien kan ik Ingemar qua cijfers overtreffen, maar niet zijn nalatenschap”, aldus Shiffrin, die bij Eurosport de suggestie wegwuifde dat ze op het punt staat de ‘Greatest Of All Time’ (GOAT) te worden. “Ik denk dat er meer dan één GOAT is, zo zie ik het. Alpineskiën heeft door de jaren heen zoveel geweldige verhalen opgeleverd.”

De Amerikaanse keerde vorig jaar zonder medailles terug van de Olympische Spelen in China. Na de teleurstellend verlopen Winterspelen, waar ze gebukt leek te gaan onder de druk en hoge verwachtingen, heeft Shiffrin zich dit seizoen op indrukwekkende wijze herpakt. De zesvoudig wereldkampioene behoort bij de WK op de combinatie (super-G en slalom), super-G, reuzenslalom en de slalom tot de favorieten voor het goud.