Overstap basketballer Irving van Brooklyn naar Dallas bevestigd

Foto: ANP

De overgang van basketballer Kyrie Irving van Brooklyn Nets naar Dallas Mavericks is afgerond. Irving was in Brooklyn niet onomstreden; eerst omdat hij zich weigerde te laten vaccineren tegen corona, afgelopen najaar na een verwijzing op sociale media naar een documentaire die door velen wordt beschouwd als antisemitisch.

Met een “Welkom in Dallas” begroette de club uit Texas op sociale media Irving en zijn teamgenoot Markieff Morris. Spencer Dinwiddie en Dorian Finney-Smith gingen de omgekeerde weg en werden op vergelijkbare wijze onthaald in Brooklyn.

Los Angeles Lakers, Phoenix Suns en Los Angeles Clippers werden in verband gebracht met Irving sinds bekend werd dat de guard zijn wens te vertrekken uit New York had aangegeven. Dat zou gebeurd zijn nadat onderhandelingen over een langer verblijf bij de Nets waren vastgelopen.

Irving werd in 2016 kampioen van de NBA met Cleveland Cavaliers. Hij kwam de afgelopen vier seizoenen uit voor de Nets waar hij een belangrijke speler was. Maar vaak stond de verhouding met de club op scherp. Na zijn weigering zich te laten vaccineren was hij een aantal maanden niet speelgerechtigd, onder meer omdat New York ongevaccineerden niet toestond te sporten in binnenruimtes. Het promoten van een omstreden documentaire leidde tot veel kritiek en een schorsing van acht wedstrijden.

Irving was desondanks een belangrijke speler voor de Nets, met dit seizoen een gemiddelde van 27,1 punten per wedstrijd.