Sportkoepel NOC*NSF steunt boycot boksbond van WK vrouwen

Foto: ANP

Sportkoepel NOC*NSF steunt het besluit van de Nederlandse boksbond (NBB) om niet aan de komende WK voor vrouwen in India deel te nemen. De organiserende bond IBA staat toe dat Russische en Belarussische bokssters onder eigen vlag kunnen meedoen en dat druist ook in tegen het standpunt van NOC*NSF.

Voor de NBB was de aangekondigde WK-deelname van Russische en Belarussische bokssters onder eigen vlag de reden om het toernooi te mijden, omdat het een schending is van wat het Internationaal Olympisch Comité adviseert. De sportkoepel heeft in een brief aan de boksbond laten weten achter dat besluit te staan.

“NOC*NSF spreekt zich uit tegen deelname van Nederlandse sporters of bonden aan wedstrijden waaraan Russische en/of Belarussische sporters onder de vlag van hun eigen land meedoen. NOC*NSF zal sporters en bonden dan ook niet steunen indien zij besluiten deel te nemen aan deze wedstrijden. Dit standpunt heeft ook betrekking op de WK boksen voor vrouwen volgende maand in New Delhi omdat op dit evenement sporters uit Rusland en Belarus onder eigen vlag zullen meedoen”, schrijft de sportkoepel.