Kunstrijdster Van Zundert plaatst zich voor vrije kür bij WK

Foto: ANP

Kunstrijdster Lindsay van Zundert heeft zich bij de wereldkampioenschappen kunstrijden geplaatst voor de vrije kür. De 18-jarige Nederlandse haalde in het Japanse Saitama op de korte kür een score van 57,56 punten en eindigde daarmee als negentiende. De beste 24 kunstrijdsters kwalificeerden zich. De Japanse Kaori Sakamoto zette voor eigen publiek de beste score neer met 79,24 punten.

Van Zundert reed haar kür op ‘safe’ en nam bij haar sprongen niet te veel risico. Tijdens haar optreden droeg ze om haar nek een kettinkje met de olympische ringen. Vorig jaar deed ze in Beijing als eerste Nederlandse sinds 1976 mee aan de Olympische Spelen. De vrije kür voor de vrouwen staat vrijdag op het programma.

Ook de Nederlandse paarrijders hebben zich op de eerste dag van de WK gekwalificeerd voor de vrije kür. Daria Danilova en Michel Tsiba eindigden op de korte kür als twaalfde met 61,24 punten. Nika Osipova en Dmitry Epstein kwamen met 54,93 punten uit op de achttiende plaats. De beste twintig paren kwalificeerden zich. Het Japanse duo Riku Miura en Ryuichi Kihara haalden met 80,72 de beste score. De vrije kür voor de paarrijders staat voor donderdag gepland.

De Nederlandse schaatsbond KNSB maakte dinsdag bekend dat het na dit seizoen afscheid neemt van Aljona Savchenko als bondscoach kunstrijden. De schaatsbond haalde de in Oekraïne geboren Savchenko afgelopen najaar vanuit Duitsland naar Heerenveen. Daar gaf zij leiding aan het NTK, waar zij trainde met zowel individuele kunstrijders als paarrijders.