Van de Zandschulp geeft voorsprong weg en mist kwartfinales Miami

Het is Botic van de Zandschulp net niet gelukt een plek in de kwartfinales van het masterstoernooi van Miami af te dwingen. De beste tennisser van Nederland, als 26e geplaatst in Florida, gaf in de vierde ronde een voorsprong uit handen tegen de Fin Emil Ruusuvuori, die met 4-6 6-4 7-5 won. Van de Zandschulp stond met 6-4 4-3 voor, met een servicebreak. In de derde set kwam hij van een 5-2-achterstand nog terug tot 5-5.

De wedstrijd duurde 2 uur en 44 minuten. Ruusuvuori besloot het duel met een lovegame op de service van Van de Zandschulp, die vervolgens zwaar teleurgesteld afdroop.

De Nederlandse nummer 32 van de wereld was dicht bij zijn eerste kwartfinaleplaats op een masterstoernooi. Hij gaf in de tweede set tot tweemaal toe een break voorsprong uit handen. Toen de Fin zijn eerste setpunt benutte met een fraaie passing, oogde Van de Zandschulp aangeslagen. Hij maakte in de beginfase van de beslissende set veel meer onnodige fouten dan in de eerste twee sets.

Met veel moeite bleef Van de Zandschulp in de wedstrijd, al had de Fin het betere van het spel. Ruusuvuori dicteerde de slagenwisselingen vooral met zijn harde forehand, maar toen hij op 5-3 voor de wedstrijd serveerde, produceerde hij zowaar een aantal missers. Het werd 5-5 en bij die stand kreeg de Nederlander twee breakpoints. Die benutte hij niet en hij besloot het duel met een uiterst slordige game.

Van de Zandschulp (27) kwam bij een masterstoernooi nog nooit verder dan de derde ronde. Vorig jaar wist hij twee wedstrijden te winnen in Indian Wells, waar hij in de derde ronde verloor van de Serviër Miomir Kecmanovic.

Bij de laatste acht neemt Ruusuvuori het op tegen de Italiaan Jannik Sinner, die eerder op de dag de Rus Andrej Roeblev met 6-2 6-4 versloeg.

Vorig jaar bleef Van de Zandschulp nog in de openingsronde steken in Miami, waar er in en rondom het Hard Rock Stadium wordt gespeeld. Het stadion wordt normaal gesproken door American football-club Miami Dolphins gebruikt.

Van de Zandschulp gaat zich nu voorbereiden op het gravelseizoen. Hij staat voor volgende week ingeschreven voor het graveltoernooi van Marrakesh.