Voormalig Chelsea-baas Abramovitsj financierde mogelijk Vitesse

Foto: ANP

Voormalig Chelsea-eigenaar Roman Abramovitsj zou volgens gelekte documenten mogelijk in het geheim voetbalclub Vitesse hebben gefinancierd, meldt de Guardian. Uit informatie die de Engelse krant heeft ingezien, zou blijken dat de Russische oligarch naar verluidt minstens 117 miljoen euro heeft overgemaakt om de overname van de Arnhemse club in 2010 door Merab Jordania te financieren.

De KNVB deed eerder in 2010 en 2014 onderzoek naar de overname. De voetbalbond vond bij de aandelenoverdracht aan Jordania geen problemen, maar stelde vier jaar later toch een nieuw onderzoek in naar aanleiding van uitspraken van Jordania in de media. Hij beweerde dat de toenmalige eigenaar van Chelsea, dat veel spelers verhuurde aan Vitesse, grote invloed had op het beleid in Arnhem.

Uit het onderzoek bleek echter dat er geen financiële banden waren tussen de club en Abramovitsj. Ook zou er geen sprake zijn van voetbaltechnische invloed op Vitesse. Zowel Vitesse als Chelsea heeft indertijd ontkend dat de Rus betrokken was bij de financiering van de Eredivisieclub. Jordania verkocht in oktober 2013 de club op zijn beurt weer aan de Russische miljardair Aleksandr Tsjigirinski.

De nieuwe informatie is afkomstig uit de ‘Oligarch files’, gelekte data van serviceprovider MeritServus in Cyprus. Naast de Guardian heeft ook het Engelse bureau voor onderzoeksjournalistiek inzage gehad in de documenten.