Eerste WK wegrace voor vrouwen in de motorsport vanaf 2024

Foto: ANP

Vrouwelijke motorcoureurs krijgen vanaf 2024 hun eigen officiële wereldkampioenschap wegracen. De internationale motorsportfederatie FIM en rechtenhouder Dorna van de MotoGP kondigden de nieuwe klasse aan bij de Grote Prijs van Spanje in Jérez. Het nieuwe kampioenschap moet de toegankelijkheid van de sport verbreden voor vrouwen en de basis leggen voor een professioneel bestaan in de motorsport.

“Voor het eerst sinds onze oprichting in 1904 bieden we een wereldkampioenschap aan vrouwen in het racen op circuits. Er was veel vraag naar”, zei voorzitter Jorge Viegas van de FIM. “We proberen vrouwen uit de hele wereld deel te laten nemen en het is echt de bedoeling dat vrouwen prof kunnen worden, dat ze een salaris gaan verdienen als motorcoureur.”

De FIM hoopt de eerste race in 2024 in maart of april te kunnen houden. Het WK wegrace voor vrouwen zal vooralsnog bestaan uit minstens zes ronden op Europese circuits, met twee races per ronde. Het kampioenschap zal samen optrekken met het WK Superbike. De coureurs krijgen allemaal de beschikking over dezelfde motor. Welke firma die machines zal aanleveren, in nog niet bekend.