Brons voor roeisters vier zonder op EK

Foto: ANP

Voor de Nederlandse roeiploeg begon de eerste finaledag op de Europese kampioenschappen in het Sloveense Bled goed. Marloes Oldenburg, Benthe Boonstra, Hermijntje Drenth en Tinka Offereins pakten het brons op de vier zonder. De winst was verrassend voor Roemenië, dat titelverdediger Groot-Brittannië net achter zich hield.

Nederland bereikte net iets eerder dan de Deense roeisters de finish. Met name voor Oldenburg had het brons een speciale betekenis. Ze brak afgelopen najaar na de WK, waar Nederland als tweede eindigde achter de Britse roeisters, een nekwervel bij een val tijdens een mountainbiketocht.

Oldenburg reageerde emotioneel bij de NOS. “Dit is heel bijzonder na wat er gebeurd is. Je probeert het te negeren. Dat lukte supergoed tijdens de race. Maar als je over de finish komt, denk je: zeven maanden geleden lag ik in bed.” Ze had veel steun gekregen van haar teamgenoten. “Je hebt mensen om je heen nodig en je moet supereerlijk zijn. Als het niet gaat zeg ik het nu ook. Het is zo fijn dat mensen die dicht bij je staan je soms, als het even niet gaat, weer op de goede plek krijgen. We hebben het geflikt.”

Op de EK van vorig jaar eindigde Oranje op de vier zonder nog als vijfde.