Van de Zandschulp bij Australian Open direct tegen topper Sinner

Foto: ANP

Tennisser Botic van de Zandschulp heeft een loodzware loting voor zijn eerste ronde bij de Australian Open. De Nederlander treft Jannik Sinner, de nummer 4 van de wereld. De Italiaan is een van de titelfavorieten.

Nummer 28 van de wereld Tallon Griekspoor, de hoogst genoteerde Nederlander in Melbourne, treft de Rus Roman Safioellin. Daarmee loot hij een stuk makkelijker dan Van de Zandschulp, al kent de taaie Safioellin een sterke start van het tennisjaar. Zo won hij begin dit jaar al van de Amerikaan Ben Shelton.

Bij de eerste grand slam van het jaar zitten Sinner en Van de Zandschulp in het kwart bij de Australische Alex de Minaur en de Rus Andrej Roeblev. Griekspoor speelt bij winst in de eerste ronde tegen de Fransman Arthur Fils of de Tsjech Jiri Vesely. Holger Rune, de nummer 8 van de wereld, kan in de derde ronde zijn tegenstander zijn.

Bij de vrouwen speelt Arantxa Rus tegen de Oekraïense Anhelina Kalinina, de huidige nummer 24 van de plaatsinglijst in Melbourne. De twee troffen elkaar twee keer eerder. In 2017 won de Nederlandse de eerste ontmoeting van Kalinina. De laatste keer, in november vorig jaar, won Kalinina.

Jesper de Jong en Lesley Pattinama-Kerkhove zijn de enige Nederlanders die ook nog kans maken op een plek in het hoofdschema. Daarvoor moeten ze nog één kwalificatiewedstrijd winnen. Het hoofdtoernooi van de Australian Open begint zondag.