Nog geen besluit over aanwezigheid Russen bij opening Spelen

Foto: ANP

Het is nog onduidelijk of individuele sporters uit Rusland en Belarus de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs mogen bijwonen. Het Internationaal Olympisch Comité bespreekt de kwestie op 19 maart in een bestuursvergadering in het Zwitserse Lausanne. Een besluit volgt later, meldde Pierre-Olivier Beckers-Vieujant, voorzitter van de IOC-coördinatiecommissie.

“Zoals de zaken er nu voor staan, zijn sporters uit Rusland en Belarus niet uitgesloten van deelname aan de ceremonie, maar het wordt dus nog besproken”, aldus Beckers-Vieujant.

Het Internationaal Paralympisch Comité heeft al besloten dat Russen en Belarussen niet aanwezig mogen zijn bij de opening van de Paralympics.

Het IOC laat Russen en Belarussen in individuele sporten toe op de Spelen, maar zij moeten dat doen onder neutrale vlag. De sporters mogen ook geen enkele band met het leger hebben en openlijk afstand nemen van de Russische agressie tegen Oekraïne.

De openingsceremonie van de Spelen is gepland op 26 juli. De deelnemende landen varen in een botenparade over de Seine langs het publiek. Dat moet gebeuren bij zonsondergang, zodat “het natuurlijke licht van de ondergaande zon het evenement een waarlijk poëtische dimensie geeft”, zoals Tony Estanguet, de baas van het organisatiecomité, het omschreef.