Bonevacia maakt met EK-brons op 400 meter einde aan depressie

Foto: ANP

De bronzen medaille van Liemarvin Bonevacia op de 400 meter bij de EK atletiek in Rome kwam voor velen als een verrassing, want het hele seizoen had hij nog geen echt goede race gelopen. Zelf wist de 35-jarige atleet dat het hem zou lukken.

“Ik wist na de halve finales dat ik die medaille zou pakken”, zei de Nederlands recordhouder na zijn race, waarin hij na een sterk slot derde werd en met 44,88 zijn beste tijd van het jaar liep. “In de laatste 120 meter dacht ik aan mijn zoontje. Ik had hem gebeld voordat ik naar het stadion ging en zei hem: papa komt met een medaille voor jou. Ik weet niet hoe ik het ga doen, maar ik kom met een medaille.”

In januari maakte Bonevacia naar eigen zeggen al een notitie in zijn telefoon dat hij zou gaan vlammen op de EK. Maar in werkelijkheid ging hij door een zware periode. “Ik worstelde met mezelf, zat in een soort depressie. Ik kon niet slapen en huilde veel, dacht er vaak aan dat ik na de Olympische Spelen in Parijs zou stoppen. Ik doe dit al zoveel jaren en ik weet ook dat er een einde aan komt”, zei de man die acht jaar geleden op de EK in Amsterdam ook brons won op de 400 meter.

Bonevacia openbaarde zijn twijfels aan bondscoach Laurent Meuwly, praatte met mensen uit zijn omgeving, kreeg adviezen en zag ineens in dat hij helemaal niet hoefde te stoppen. “Ik hou te veel van dit, hier ben ik goed in. Ik ben nieuwe doelen gaan stellen en ga er helemaal nog geen punt achter zetten. Vandaag in de finale geloofde ik in mezelf, ook al was het dit seizoen nog helemaal niet goed gegaan. Ik had zoveel vertrouwen in mijn laatste 100 meter. Ik geloofde in mijn eindsprint.”