Olympisch zwemonderdeel op andere locatie als Seine vies blijft

Foto: ANP

Als het water in de Seine niet schoon genoeg is, verhuist het zwemonderdeel van de triatlon bij de Olympische Spelen mogelijk naar een andere locatie. Dat hebben de organisatoren vrijdag gezegd. Het zwemonderdeel zou in dat geval worden gehouden in Vaires-sur-Marne, net buiten Parijs.

“Om te garanderen dat het doorgaat, hebben we besloten een reservelocatie in te richten in Vaires-sur-Marne. De locatie wordt al gebruikt voor roei- en kanowedstrijden en voldoet aan alle noodzakelijke eisen voor dit soort evenementen”, aldus de organisatie.

De waterkwaliteit van de Seine is al langer een punt van zorg. In april beloofde de Franse minister van Sport, Amélie Oudéa-Castéra, dat er schoon water is voor de Spelen. Ze opende twee maanden geleden een zuiveringscentrale bij de rivier de Marne, die ten oosten van Parijs in de Seine stroomt. Die moet ervoor zorgen dat schoon water vanuit de Marne in de Seine komt. De Franse autoriteiten hebben ongeveer 1,4 miljard euro uitgegeven aan het verbeteren van rioolwaterzuiverings- en regenwatervoorzieningen rond Parijs. Deze week werd bekend dat de waterkwaliteit inmiddels is verbeterd.

De Olympische Spelen beginnen op vrijdag 26 juli.