3x3-basketballers 'bouwden aan een huis van goud'

06 aug , 5:29 Sport
anp060824039 1
PARIJS (ANP) - De Nederlandse 3x3-basketballers hebben historie geschreven met hun gouden plak in Parijs. Volgens het viertal is de olympische titel het gevolg van de ontwikkeling die zij de afgelopen week als team, maar ook de afgelopen jaren als sport, hebben doorgemaakt.
"Parijs was van ons, van het begin tot einde. Het is prachtig gelopen. We gingen op ons bek tegen Letland, maar vanaf dat moment zijn we aan ons huis aan het bouwen geweest. En het is een prachtig mooi gouden huis geworden", zei Dimeo van der Horst na de gewonnen finale tegen Frankrijk.
De bouwstenen voor dat huis werden ook de afgelopen jaren gelegd. De sport maakte een professionaliseringsslag door en steeds meer spelers kwamen in aanraking met 3x3. "Het is een sport die uit het niets kwam en waarin we als Nederland helaas niet de beste reputatie hadden. Maar we hebben het nu toch met zijn allen geflikt", aldus Arvid Slagter.
'Liefde terug'
"Voor Nederlanders die ons niet op de voet hebben gevolgd, komt het misschien als verrassing. Maar ik had ongelooflijk veel vertrouwen in deze groep. We weten wat we kunnen en het is er op een prachtige manier uitgekomen. Het belangrijkste doel is bereikt en alles wat daaruit voortvloeit, is mooi meegenomen."
Worthy de Jong was de sterspeler van de gouden formatie. "Ik ben in de sport terechtgekomen omdat de liefde voor het basketbal was verdwenen. Op vrijdagavond kreeg ik tijdens 3x3-trainingen de liefde terug. En nu staan we hier", zei De Jong met zijn gouden medaille om zijn nek.
Letland
Of de Nederlandse ploeg in deze samenstelling verder gaat, is nog maar de vraag. "Dat zijn zorgen voor later, want we gaan nu heel hard genieten van dit moment", aldus Slagter. "De tijd zal het uitwijzen, maar we hopen vooral jongens en meisjes geïnspireerd te hebben."
De telefoons van het viertal stonden roodgloeiend. "Het is net of ik de hele tijd aan één stuk berichtjes krijg. Maar ik heb nu geen zin om te kijken, ik wil dit vieren met deze mannen", aldus Van der Horst. De Jong: "Ik denk dat ik weken bezig ben met alles beantwoorden."
3x3-basketbal wordt pas voor de tweede keer gehouden op de Spelen. Drie jaar geleden pakte Letland de titel in Tokio.