Alcaraz houdt Djokovic na moeizame start af van 24e grandslamtitel

16 jul 2023, 19:59 Sport
alcaraz houdt djokovic na moeizame start af van 24e grandslamtitel
Tennisser Carlos Alcaraz heeft voor het eerst Wimbledon gewonnen. De 20-jarige Spanjaard was in de finale te sterk voor Novak Djokovic, die met zijn 36 jaar de oudste winnaar van het Londense grandslamtoernooi had kunnen worden. Alcaraz begon moeizaam en pakte in de eerste set slechts één game. Nadat hij in de tweede set een setpoint had overleefd in de tiebreak, trok Alcaraz de spannende en lange partij (4 uur en 42 minuten) in vijf sets naar zich toe: 1-6 7-6 (6) 6-1 3-6 6-4.
Djokovic blijft zo op 23 grandslamtitels staan. De Serviër is, na zijn zege vorige maand op Roland Garros, in zijn eentje recordhouder. De Spanjaard Rafael Nadal heeft 22 grandslamtitels. Roger Federer blijft met acht titels recordhouder op Wimbledon, voor Djokovic met zeven.
Alcaraz, die vorig jaar de US Open op zijn naam schreef en daarmee voor het eerst een van de vier grote toernooien won, nam met zijn zege revanche voor zijn nederlaag tegen Djokovic in de halve eindstrijd op Roland Garros. Die partij ging ruim een maand geleden de eerste twee sets gelijk op, waarna Alcaraz kramp kreeg en geen weerstand meer kon bieden aan Djokovic.
Dit keer leek Djokovic opnieuw op weg naar de overwinning. De nummer 2 van de wereld brak de jonge Spanjaard direct twee keer en liep uit naar 5-0. Alcaraz mopperde en zocht contact met zijn familie en coaches op de tribune. Hij pakte eindelijk een game, maar dat was niet voldoende om de eerste set nog spannend te maken.
De tweede set ging gelijk op. Alcaraz sloeg toe op de eerste opslagbeurt van Djokovic, maar hij brak direct terug (2-2). Beide tennissers behielden daarna hun servicebeurten, waarna Djokovic in de tiebreak een setpoint onbenut liet. Alcaraz pakte wél direct zijn eerste kans.
De setwinst deed Alcaraz goed. Hij gooide de schroom van zich af en trok de stijgende lijn door. De vijfde game in de derde set duurde liefst 26 minuten. Alcaraz won de set met 6-1. Djokovic toonde veerkracht en beet zich met winst van de vierde set weer vast in de wedstrijd.
Alcaraz maakte het verschil in de vijfde set, waarin hij veel meer winners sloeg dan Djokovic. Op het eerste matchpoint was het direct raak.
Voor Djokovic betekende het zijn eerste nederlaag op Wimbledon sinds 2017, toen hij in de kwartfinales op moest geven tegen de Tsjech Tomas Berdych. De vier edities daarna won hij allemaal. In 2020 ging Wimbledon vanwege de coronapandemie niet door.
Alcaraz is, na Manuel Santana en Rafael Nadal, de derde Spaanse winnaar op Wimbledon.