Alonso zet FIA onder druk in beroepszaak Alpine tegen tijdstraf

25 okt 2022, 12:36 Sport
alonso zet fia onder druk in beroepszaak alpine tegen tijdstraf
Formule 1-coureur Fernando Alonso rekent er min of meer op dat de Internationale Autosportfederatie FIA zijn tijdstraf van 30 seconden in de Grote Prijs van de Verenigde Staten intrekt. De Spaanse coureur noemt de beroepszaak die zijn team Alpine heeft aangespannen tegen die straf belangrijk voor de Formule 1. "De beslissing zal uitwijzen of we de goede kant opgaan in onze geliefde sport", schrijft hij op Instagram. Het beroep dient donderdag voorafgaand aan de Grote Prijs van Mexico.
Alonso moest zondag zijn zevende plaats inleveren nadat stewards een protest van het rivaliserende team Haas over de veiligheid van zijn auto hadden toegekend. De tweevoudig wereldkampioen had tijdens de race een stevige aanrijding met de Aston Martin van Lance Stroll, maar hij slaagde erin zijn auto op de baan te houden en door te rijden. Wel zat zijn rechterspiegel los. Haas vond dat onveilig en voerde aan dat Alonso naar de pitstraat had moeten rijden voor reparatie. De stewards gaven Haas gelijk en door de tijdstraf zakte Alonso naar de veertiende plaats, buiten de WK-punten.
Alpine ging in beroep omdat het team vindt dat de auto van Alonso veilig genoeg was. Bovendien zou Haas het protest te laat hebben ingediend. Alonso deelt op Instagram mee dat hij massale steun heeft ontvangen van mensen die allemaal vinden dat hij onterecht is gestraft. "Het is een van die zeldzame momenten in de sport dat ik het gevoel heb dat we allemaal op dezelfde lijn zitten en dezelfde mening hebben over de regels en voorschriften", schreef hij.
De stewards kregen kortgeleden ook na de Grote Prijs van Japan al veel kritiek. Ze stonden na een vroege crash van Carlos Sainz in zijn Ferrari toe dat er een kraanwagen het circuit op kwam rijden, terwijl er nog coureurs op de baan reden. De FIA stelde een onderzoek in en voerde al enkele regelwijzigingen door.