Amerikaanse golfer Wyndham Clark wint US Open

19 jun 2023, 8:04 Sport
amerikaanse golfer wyndham clark wint us open
De Amerikaanse golfer Wyndham Clark heeft op de Los Angeles Country Club de 123e editie van het US Open gewonnen. De 29-jarige Clark kwam eerder nooit verder dan een gedeelde 75e plek op een majortoernooi.
"Dit is pas mijn tweede overwinning op de PGA Tour. De eerste was onwerkelijk, maar deze ook", zei Clark, die bij twee eerdere deelnames aan het US Open de 'cut', de schifting na twee dagen, niet had overleefd. "Al besef ik het nog niet helemaal. Toen ik naar de laatste hole liep, werd ik best emotioneel. Het is een wervelstorm geweest, de afgelopen vijf tot zes weken. Ik ben daarom enorm blij hier te staan."
Clark noteerde zondag 70 slagen en kwam daarmee uit op een totaal van 270 (10 onder par). De Noord-Ier Rory McIlroy had een slag meer nodig en werd tweede. De Amerikaanse nummer 1 van de wereld Scottie Scheffler eindigde op de derde plek.
De zege van Clark leek in de slotfase nog even in gevaar te komen, na bogeys op de vijftiende en zestiende hole, maar hij herstelde zich met twee pars op de laatste twee holes. Clark had het verschil gemaakt op de eerste dag. Toen had hij slechts 64 slagen nodig voor zijn ronde.
De verrassende winnaar droeg de zege op aan zijn moeder, die tien jaar geleden overleed. "Ik voelde dat mijn moeder vandaag over mijn schouder mee keek. Ze kon hier niet bij zijn, maar ik mis je mama. Het voelde alsof het mijn beurt was."
McIlroy had zijn eerste major in negen jaar tijd kunnen winnen. In 2014 won hij het Brits Open en het US PGA Championship.