Amerikaanse PGA schorst zeventien dissidente golfers

09 jun 2022, 17:25 Sport
amerikaanse pga schorst zeventien dissidente golfers
ANP
De Amerikaanse PGA heeft zeventien dissidente golfers geschorst. Zij nemen zonder toestemming deel aan het eerste toernooi van de concurrerende LIV Golf Invitational Series. De geschorste golfers mogen niet langer uitkomen op toernooien van de PGA Tour en zullen ook niet worden geselecteerd voor de Presidents Cup. De PGA bracht de disciplinaire maatregel naar buiten op het moment dat de eerste ronde van het openingstoernooi van LIV Golf in Londen was begonnen.
Grote namen zitten bij de geschorste spelers, onder wie Phil Mickelson, Dustin Johnson, Sergio Garcia, Ian Poulter, Martin Kaymer, Graeme McDowell, Louis Oosthuizen, Charl Schwartzel en Lee Westwood. Tien van de zeventien golfers, onder wie tweevoudig majorkampioen Johnson en Garcia, hadden hun lidmaatschap van de PGA Tour al opgezegd.
De LIV Invitational Series is omstreden omdat het wordt gefinancierd door investeerders uit Saudi-Arabië. De prijzenpot van het eerste toernooi is met 25 miljoen dollar (omgerekend 23,3 miljoen euro) ongeveer het dubbele van elk van de vier majors. De PGA zegt in een memo dat de spelers hun keuze hebben gemaakt uit "financiële overwegingen" en dat het overtreden van de lidmaatschapsregels van de PGA "van weinig respect getuigt voor de fans en de sponsors".
LIV Golf, dat met 48 spelers is begonnen aan het openingstoernooi in Londen, reageerde fel. "De maatregel van de PGA is rancuneus en zal de kloof tussen de Tour en haar leden verder vergroten. Het is verontrustend dat de Tour, een organisatie die mogelijkheden voor golfers om het spel te spelen wil stimuleren, nu golfers tegenwerkt om te spelen."