Amnesty moedigt Verstappen aan zich uit te spreken in Djedda

02 dec 2021, 14:00 Sport
amnesty moedigt verstappen aan zich uit te spreken in djedda
Amnesty International heeft Max Verstappen aangemoedigd zich uit te spreken over de mensenrechtensituatie in Saudi-Arabië. De 24-jarige coureur kan komend weekeinde in Djedda de wereldtitel in de Formule 1 veroveren. De Nederlandse tak van Amnesty International stuurde Verstappen vorige maand een brief met een uitnodiging om zich te laten bijpraten over de situatie in Saudi-Arabië.
"Maar daar hebben we geen reactie op gekregen", zegt Floor Beuming namens de mensenrechtenorganisatie. "We snappen dat Max een heel druk schema heeft. In maart volgend jaar staat weer een Formule 1-race in Saudi-Arabië op het programma. De uitnodiging staat dus nog steeds. Hij is welkom om ons te bellen of om langs te komen. We snappen dat dit voor hem heel ingewikkeld kan zijn. De mensenrechtensituatie is een groot probleem in Saudi-Arabië, het ligt ook gevoelig. Hij weet daar wellicht niet zoveel van. Maar als je goed geïnformeerd bent, is het niet zo ingewikkeld. Onze oproep geldt voor alle coureurs: spreek je uit. Plaats bijvoorbeeld iets op sociale media. Door je als topsporter uit te spreken, kan je impact hebben. De Saudische autoriteiten zijn daar gevoelig voor."
De Formule 1 is voor het eerst neergestreken in Djedda, waar een nieuw circuit uit de grond is gestampt. De titelstrijd tussen Verstappen en Lewis Hamilton kan zondag al beslist worden. Volgens Amnesty International proberen de Saudische autoriteiten met de grand prix om het imago van hun land te verbeteren. "Landen als Saudi-Arabië zijn heel gevoelig als het gaat om hun internationale reputatie", zegt Dagmar Oudshoorn, directeur van Amnesty International Nederland. "Daarom willen ze juist zo'n internationaal spektakel als de Formule 1 ontvangen. Dit draait om prestige en imago."
"Natuurlijk is het niet de keuze geweest van Verstappen en de andere coureurs om in Saudi-Arabië te gaan racen", zegt Beuming. "Maar als ze het nieuws een beetje volgen, dan weten ze wel iets af van de mensenrechtensituatie daar. Op persconferenties zullen daar ongetwijfeld vragen over komen. Als je je dan bewust bent van de situatie en goed geïnformeerd bent, kan je impact hebben met je woorden. Die verantwoordelijkheid ligt wat ons betreft niet alleen bij Max, maar bij alle coureurs. Als Nederlandse tak van Amnesty hebben we wel specifiek aan hem een brief gestuurd. Hopelijk gaat hij er iets mee doen. Coureurs met aanzien als Verstappen en Lewis Hamilton kunnen tegenwicht bieden aan het beeld dat Saudi-Arabië probeert te creëren."