Anema verwacht hechter en sterker Team NL na schaatsrel rond Wüst

29 jan 2022, 11:13 Sport
anema verwacht hechter en sterker team nl na schaatsrel rond wust
Schaatscoach Jillert Anema denkt dat de Nederlandse olympische ploeg na de schaatsrel rond Team Zaanlander, bondscoach Jan Coopmans en schaatsster Ireen Wüst naar elkaar is toegegroeid. "Het heeft wel aanleiding gegeven om hier met de schouders naast elkaar te staan. Het team is daardoor wel hechter geworden, heb ik het idee", zei Anema, die zaterdag na de training in Beijing voor het eerst zelf op de zaak reageerde. "Dit had nóóit zo gemogen. Ik kan voorstellen dat Wüst denkt: potverdomme. Daar heeft ze volledig gelijk in."
Aanleiding voor de onrust was een videoserie die is gemaakt over Team Zaanlander, de ploeg van Anema. In de laatst uitgebrachte uitzending spreken coaches en schaatsers van de ploeg niet al te positief over Coopmans en Wüst. Dat zorgde ervoor dat technisch directeur Maurits Hendriks bij aankomst in China direct met de hoofdpersonen om tafel moest om een en ander uit te spreken. Dat lukte, maar in Beijing werd ook duidelijk dat de kou nog lang niet bij iedereen uit de lucht is.
Voor Anema is het wel klaar, zegt hij. "Bij mij is er eigenlijk nooit kou in de lucht geweest. Praten is gewoon goed. Normaal gesproken heb je de KNSB. Nu is ook NOC*NSF erbij. Dat moet even één raam worden. Ik heb het wel als een warm bad ervaren, als heel plezierig. Het is allang geweest, het is allang voorbij."
De 66-jarige Anema had de rel niet aan zien komen, vertelde hij. "Het klinkt lullig, maar ik kijk video's niet. Ik lees ook geen krantenartikelen. Als er wat is en mensen komen bij me, dan praat ik daarmee. Je kunt elkaar dan in de ogen kijken. Dat werkt beter, over het algemeen. Ik heb volgens mij met niemand hier problemen."
De schaatstrainer vindt het een fout van hem en zijn ploeg dat ze de uitzending niet eerst bekeken hebben. Dat hadden ze wel mogen doen, was de afspraak. "Dat lukt dan niet, in de haast en dat soort dingen. Dan komen de filmpjes online zonder dat iemand ze gezien heeft. Het is natuurlijk op een bepaalde manier geknipt. Artistiek verantwoord gebeurt dat, maar dat wil niet zeggen dat mensen dan herkennen wat de bedoeling is."
Anema vindt de reuring vooral vervelend voor Wüst, over wie in de documentaire negatief werd gesproken wat betreft haar rol in de ploegachtervolging. "Wüst heeft steeds meegetraind en een voortrekkersrol gespeeld. Dat dat ter discussie komt, is niet goed. Het is incorrect en niet waar. Ik neem aan dat dat voor haar een van de grote teleurstellingen is. Dat is van ons niet de bedoeling geweest."