Annan niet langer bondscoach hockeysters

12 jan 2022, 17:24 Sport
annan niet langer bondscoach hockeysters
ANP
Hockeybond KNHB heeft per direct afscheid genomen van bondscoach Alyson Annan, die verantwoordelijk was voor de vrouwenploeg. Volgens de bond verschillen de partijen "van mening over de aanpak van het huidige traject om tot verbetering in de samenwerking en groepscultuur bij Oranje te komen". De hockeysters pakten afgelopen zomer goud op de Olympische Spelen van Tokio.
Na de Spelen in Tokio werd na evaluatiegesprekken met de selectie duidelijk dat niet alle betrokkenen een goed gevoel hadden bij het teamklimaat waarin zij de afgelopen periode hebben gepresteerd, aldus de KNHB. De conclusie was dat de groepscultuur, de onderlinge communicatie en het individuele welzijn van speelsters en staf punten waren waarop verbetering geboekt moest worden.
"Afgelopen maanden heb ik inzicht gekregen in de punten waar wij als team, staf en individu mee aan de slag konden gaan. Er is naar mijn mening geen verschil van inzicht over wat er te verbeteren valt, maar wel over de aanpak daarvan. Ik heb daar voor mezelf een grens getrokken en dit is helaas de consequentie", aldus de 48-jarige Annan.
Nadat duidelijk was geworden dat de hockeysters gebukt gingen onder het heersende teamklimaat werd door de KNHB een externe begeleider aangesteld die met staf en speelsters een traject startte om de huidige teamcultuur te verbeteren.
"De afgelopen drie maanden heeft de externe begeleider gebruikt om met staf en team de eerste stappen te zetten in dit traject. Gaandeweg dit traject bleek dat de aanpak waarvoor wij als bond in dit traject gekozen hebben niet overeenkomt met de visie die Alyson daarop heeft", aldus technisch directeur Jeroen Bijl. "Voor ons als KNHB is er geen andere weg dan de ingeslagen route die we met overtuiging in november zijn ingegaan. Natuurlijk hadden we het traject met Alyson tot en met de WK graag afgemaakt. Zeker gezien haar staat van dienst en wat ze allemaal betekend heeft als bondscoach."
Annan werd in oktober 2015 benoemd tot bondscoach van de hockeysters. Ze volgde toen Sjoerd Marijne op. Op de Spelen van 2016 in Rio de Janeiro werd Oranje tweede. Na de olympische finale was Annan onderwerp van gesprek omdat ze vlak voor de shoot-outs dacht dat er nog een helft gespeeld moest worden. Nederland verloor de shoot-outs uiteindelijk van Groot-Brittannië.
Nederland won in 2018 onder leiding van Annan ook het WK en in 2017, 2019 en 2021 werd ook de Europese titel veroverd door de hockeysters, die de afgelopen jaren nauwelijks te verslaan waren. Oranje is in voorbereiding op het WK dat in de zomer in Spanje en Nederland wordt gespeeld.
De KNHB denkt na over de opvolging van Annan, zowel voor de korte als lange termijn. Vorig jaar vertrok Max Caldas al bij de mannenploeg. Hij werd opgevolgd door Jeroen Delmee.