Assen in theorie geschikt voor Formule 1

19 dec 2017, 15:31 Sport
assen in theorie geschikt voor formule 1
ANP
Het circuit van Assen kan in theorie gebruikt worden voor races in de Formule 1. Dat heeft de internationale automobielfederatie FIA vastgesteld aan de hand van computersimulaties. De lay-out en de breedte van de baan voldoen aan de veiligheidseisen. De FIA komt de komende maanden naar Drenthe om te bekijken of het houden van de races ook in de praktijk mogelijk is. Naast het circuit zullen daarbij ook de accommodaties worden geïnspecteerd.
,,Dit is een belangrijke tussenstap'', aldus TT-voorzitter Arjan Bos naar aanleiding van een bericht van RTL Nieuws. ,,Als uit de stimulaties had gebleken dat het circuit niet goed zou zijn, had het einde verhaal geweest. We willen met het oog op de motorraces het circuit ook niet te veel geweld aandoen. Maar dat is gezien dit onderzoek niet nodig. We kunnen nu verder met de volgende stap. We moeten nu wachten op de bevindingen van de FIA bij het vervolgonderzoek ter plaatse.'' Assen organiseert jaarlijks met de TT al grote internationale motorraces waar vele duizenden bezoekers op afkomen.
Naast Assen onderzoekt ook het circuit van Zandvoort de mogelijkheid om de Formule 1 weer naar Nederland te halen. Dat gebeurde voor het laatst in 1985. Mede door de goede prestaties van Max Verstappen in de Formule 1 is de populariteit van de sport in Nederland groot.
Prins Bernhard van Oranje-Nassau, mede-eigenaar van het racecircuit in Zandvoort, zei in november dat een terugkeer van de Formule 1 naar Zandvoort haalbaar is, maar wel een financiële megaklus wordt.