Atleet Martina gaat op voor 14e FBK Games: alles meegemaakt

25 mei 2021, 16:41 Sport
atleet martina gaat op voor 14e fbk games alles meegemaakt
Atleet Churandy Martina doet op 6 juni voor de veertiende keer mee aan de FBK Games. "Ik heb hier alles meegemaakt in dat lekkere, frisse Nederlandse weer. Ik zag ooit het dak bijna wegwaaien, heb heel veel paraplu's gezien en was een keer zo ziek, dat ik voor de wedstrijd stond over te geven", aldus de atleet van Curaçao, die wel degelijk ook een sportief hoogtepunt kende. Hij liep er in 2009 als eerste atleet ooit op Nederlandse bodem onder de 10 seconden op de 100 meter (9,97). "Dat is wel een hele mooie herinnering."
De 36-jarige sprinter beleeft deze zomer in Tokio zijn vijfde en laatste Olympische Spelen. Hij wil niet alleen de estafette lopen (4x100 meter), maar ook individueel uitkomen op de 200 meter. "Ik kan waarschijnlijk op basis van mijn punten op de wereldranglijst al meedoen, maar ik wil liever de limiet lopen. Ik sta er niet anders in dan de vorige keren; ik ga nog steeds voor een finaleplaats en een medaille. Als ik het gevoel heb dat dat niet mogelijk is, dan doe ik niet mee."
De limiet voor de 200 meter staat op 20,24. Martina klokte afgelopen zaterdag op zijn eerste 200 van dit outdoorseizoen in het Spaanse Andújar 21,20. Hij krijgt in Hengelo een nieuwe kans. "Ik probeer elke wedstrijd harder te lopen en het zou ideaal zijn als ik daar de limiet loop, maar dan moet wel het zonnetje schijnen. In kou en regen gaat het niet lukken", aldus Martina.
Voor de viervoudig olympiër is sprinten nog altijd een hobby, al heeft hij moeite met de lege stadions in coronatijd. "Met publiek is altijd beter. Wat dat betreft is het mooi dat er weer mensen bij de FBK Games aanwezig kunnen zijn. Het gaat weer de goede kant op. Ik hoop vooral dat ik lekker kan blijven trainen, mijn wedstrijden kan lopen en niet geblesseerd raak. De tijd tot aan Tokio is niet heel lang meer, dus dan moet je eigenlijk geen onderbreking hebben. Voorlopig voel ik me goed en kan ik gewoon lekker hardlopen."