Atlete Semenya toegevoegd aan startlijst 5000 meter op WK

09 jul 2022, 11:19 Sport
atlete semenya toegevoegd aan startlijst 5000 meter op wk
ANP
Caster Semenya is toegevoegd aan de startlijst voor de 5000 meter op de WK atletiek in Eugene. De tweevoudig olympisch kampioene op de 800 meter uit Zuid-Afrika had niet voldaan aan de limiet van 15.10.00 minuten, maar heeft na enkele afmeldingen toestemming gekregen om te starten.
"Er waren meerdere afmeldingen van andere atleten waardoor er plek vrijkwam en World Athletics heeft het mogelijk gemaakt dat ze mag meedoen", zei de woordvoerder van de Zuid-Afrikaanse atletiekbond.
Semenya loopt wedstrijden op de 5000 meter sinds ze niet meer mee mag doen aan races van 400 meter tot een mijl. World Athletics besliste met het oog op eerlijke competitie in 2018 dat vrouwen met een van nature hoog testosterongehalte remmers moeten nemen om aan die wedstrijden mee te kunnen doen. Semenya weigert medicatie te nemen om haar testosteronspiegel te verlagen.
De atlete heeft sindsdien weinig succes behaald op de langere afstanden. Het lukte haar niet zich te plaatsen voor de Spelen van Tokio van afgelopen zomer. Als ze volgende week meedoet aan de WK in Eugene, is dat haar eerste optreden op een WK sinds 2017, toen ze in Londen voor de derde keer de wereldtitel won op de 800 meter.