Bach formeel herkozen als voorzitter van IOC

10 mrt 2021, 17:00 Sport
bach formeel herkozen als voorzitter van ioc
Thomas Bach is herkozen als voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité. De termijn van de 67-jarige Duitser loopt nu tot en met 2025. Er waren bij de stemming op het 137e congres van het IOC, gedaan in de vorm van een videoconferentie, geen tegenkandidaten.
Er stemden 93 afgevaardigden voor Bach, die slechts één tegenstem kreeg. Bach begint reglementair aan zijn laatste termijn. Hij krijgt in de komende periode nog te maken met de Olympische Spelen van Tokio (dit jaar), Peking (2022) en Parijs (2024).
Bach is sinds 2013 voorzitter van één van 's werelds invloedrijkste sportorganisaties. De oud-sporter, olympisch kampioen schermen in 1976, volgde destijds de Belg Jacques Rogge op.
"Dank aan iedereen, uit de grond van mijn hart", zei Bach, nadat de uitslag bekend was. "Het is overweldigend dat er zoveel vertrouwen in mij is. Vooral na alle moeilijke beslissingen die we in de afgelopen periode hebben moeten nemen. Hopelijk gaan we gezamenlijk een wat positievere toekomst tegemoet."
In samenspraak met de Japanse regering en het organisatiecomité besloot het IOC vorig jaar de Olympische Spelen van Tokio vanwege de coronacrisis een jaar uit te stellen. Bach verzekerde opnieuw dat het evenement de komende zomer wel doorgaat, al weet hij nog niet precies onder welke omstandigheden.
Bach werd op zijn 37e al lid van het IOC. Hij is de negende voorzitter van de organisatie. Dick Pound, vooraanstaand en geroutineerd IOC-afgevaardigde, noemde de herverkiezing van Bach cruciaal. "Als iemand ons door deze moeilijke periode kan leiden is hij het."