Basketballers verliezen ruim van Polen

29 nov 2018, 22:08 Sport
basketballers verliezen ruim van polen
De Nederlandse basketballers hebben de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Polen met ruime cijfers verloren. In de Maaspoort in Den Bosch ging de ploeg van bondscoach Toon van Helfteren onderuit met 78-105. Plaatsing voor het WK basketbal in 2019 is daardoor ver weg.
Oranje keek na het eerste kwart tegen een achterstand van 27-18 aan en zag de bezoekers in het tweede kwart nog verder uitlopen: 37-53. Na de rust probeerden de basketballers dichterbij te komen, maar Polen hield eenvoudig stand: 61-79. In het laatste kwart kon Oranje geen vuist meer maken.
Charlon Kloof was bij Nederland goed voor 21 punten. Bij Polen maakte Aaron Cel 20 punten en Maciej Lampe er 17. In het laatste kwart debuteerden bij Oranje de 16-jarige Keye van der Vuurst de Vries en de 17-jarige Rienk Mast.
,,Ik was niet tevreden over de eerste minuten. We hebben in het begin niet hard genoeg gespeeld en hen in het ritme laten komen", zei Van Helfteren bij Ziggo Sport. ,,Zij raakten vervolgens alle ballen. Daarna was het kwaad geschied. We zullen fysiek harder moeten spelen. Het was te netjes en te clean", vond de bondscoach. die ook vaststelde dat Polen een maatje te groot was.
Door de nederlaag staan de basketballers op de zesde plaats in hun kwalificatiegroep met een achterstand van een punt op Hongarije en Kroatië en twee punten op Polen. Koploper Litouwen is al geplaatst voor het WK en Italië is na de zege op Litouwen ook dichtbij kwalificatie. Alleen de eerste drie landen plaatsen zich. Oranje speelt zondag in Boedapest nog tegen Hongarije.