Belgische wielrenner Teuns klopt Valverde in Waalse Pijl

20 apr 2022, 16:24 Sport
belgische wielrenner teuns klopt valverde in waalse pijl
ANP
De Belgische wielrenner Dylan Teuns heeft de Waalse Pijl gewonnen. De 30-jarige renner van Bahrain Victorious versloeg Alejandro Valverde op de top van de Muur van Hoei. De 41-jarige Valverde, al vijf keer winnaar van de Belgische klassieker, moest genoegen nemen met de tweede plaats.
Teuns ging op 250 meter van de top aan. Alleen Valverde kon de Belg volgen. De Spanjaard slaagde erin naast Teuns te komen, maar in de laatste meters van de steile klim reed de Belg weer weg bij de vijfvoudig winnaar.
Teuns bekroonde een sterk optreden van de ploeg in de klassieker die een redelijk voorspelbaar verloop kende. Een groep vroege vluchters kreeg nooit veel ruimte van het peloton waar behalve Bahrain, met onder andere Wout Poels, ook renners van Quick-Step Alpha Vinyl zich veelvuldig vooraan lieten zien. De ploeg had drievoudig winnaar en wereldkampioen Julian Alaphilippe als topfavoriet in de gelederen en met de jonge Belg Remco Evenepoel een luxe helper.
Kort voor de laatste beklimming van de Côte d'Ereffe, de negende van elf hellingen, sloten de Brit Simon Carr en de Fransman Simon Guglielmi aan bij de koplopers. Carr was de beste klimmer, van de vroege vlucht klampte de Fransman Valentin Ferron aan. Maar nog net voor de laatste doorkomst op de Côte de Cherave denderde het peloton voorbij.
De Belg Mauri Vansevenant en de Deen Søren Kragh Andersen konden met een aanval niet voorkomen dat een groep van zeker zestig renners aan de laatste keer Muur begon. Alaphilippe bleek niet de benen van eerdere jaren te hebben, terwijl tweevoudig Tourwinnaar Tadej Pogacar zich ook niet kon mengen in de sprint om de podiumplaatsen. Daarin nam Valverde het initiatief, werd de Spanjaard gecounterd door Teuns die het vervolgens tot de streep vol hield. Voor het eerst sinds 2011 (Philippe Gilbert) won zo weer eens een Belg in Hoei.