Beloning tennissters vanaf 2027 in stappen even hoog als mannen

27 jun 2023, 14:44 Sport
beloning tennissters vanaf 2027 in stappen even hoog als mannen
Tennissters krijgen op grote gecombineerde toernooien vanaf 2027 evenveel prijzengeld als hun mannelijke collega’s. Tennisfederatie WTA heeft een nieuwe strategie gepresenteerd om het aanzien van het vrouwentennis op te krikken, onder meer in de vorm van extra masterstoernooien. Dat worden er de komende jaren tien in plaats van acht.
Het gelijke prijzengeld geldt vanaf 2027 voor de zeven toernooien van het niveau WTA 1000 (masters) die twee weken gaan duren, zoals die van Madrid en Beijing. Ook WTA 500-toernooien waar zowel mannen als vrouwen op uitkomen stellen de beloningen vanaf dat jaar gelijk. Vanaf 2033 moeten ook toernooien voor alleen vrouwen op deze twee niveaus evenveel uitkeren als wat de mannen zouden krijgen.
De masterstoernooien van Rome (2023), Madrid en Beijing (2024) en Cincinnati en Toronto/Montreal (2025) zullen verspreid over twee weken worden gehouden. Voor Indian Wells en Miami gold dat al. Deze toernooien, de belangrijkste op de grand slams na, hebben een groter aantal deelnemers. De WTA wil er met nieuwe regels voor zorgen dat de evenementen een sterk deelnemersveld hebben door tennissters te verplichten aan bepaalde toernooien mee te doen.
De lagere WTA250-toernooien, zoals het grastoernooi van Rosmalen in Nederland, krijgen volgens de federatie een meer lokaal karakter. Dit is nodig om de sport ook op langere termijn commercieel interessant te laten zijn, klinkt het.