In pas zijn tweede grote pakte Egan Bernal meteen de hoofdprijs. De 22-jarige renner van Ineos werd de jongste naoorlogse winnaar van de Tour de France en ook de eerste Colombiaan die gehuld in de gele trui Parijs haalde.
Vorig jaar debuteerde hij in de Tour in een dienende rol. Chris Froome en Geraint Thomas waren - in die volgorde - de kopmannen van Sky. De laatste won de Tour. Dit jaar zou Bernal voor de eindzege in de Giro'd'Italia gaan. Maar een val tijdens een training voorkwam een optreden daar. Bij zijn terugkeer in wedstrijdverband won Bernal meteen de Ronde van Zwitserland, nadat hij vroeg in het seizoen al Parijs-Nice had gewonnen.
Ondertussen had Froome na een val in het Critérium du Dauphiné het seizoen al moeten beëindigen. Maar met Bernal in vorm begon Ineos, de opvolger van Sky, opnieuw met twee kopmannen aan de Tour. Thomas leek na de tijdrit in Pau even de eerste man te worden, maar Bernal toonde in de daaropvolgende Pyreneeënritten aan net iets beter omhoog te rijden en bevestigde dat in de Alpen al werd zijn aanval richting Tignes afgebroken door het slechte weer.
Met het geel om het frêle lijf hoefde Bernal in de laatste ingekorte bergrit naar Val Thorens alleen nog de concurrenten in de gaten te houden. Van Thomas, de nummer twee, hoefde hij sowieso geen aanval te verwachten. Steven Kruijswijk wist dat het er af rijden van Julian Alaphilippe en het daarmee veroveren van de derde plek het hoogst haalbare was.
Dat Bernal een bijzonder talent was bleek in 2017 toen hij, nog in dienst van het Italiaanse Androni, de Tour de l'Avenir op zijn naam schreef. Dat deden landgenoten als Nairo Quintana en Esteban Chaves hem voor. Van hen leek Quintana de grootste kanshebber om als eerste Colombiaan het geel naar Parijs te brengen. De renner van Movistar won de Giro en de Vuelta, maar in de Tour bleef het twee keer bij plaats twee.
Bernal pakte met ritwinst in de Ronde van Romandië in 2018 zijn eerste zege op WorldTourniveau. Daarna volgden twee ritzeges en de eindzege in de Ronde van Californië en het optreden als luxe knecht in de Tour die hij als vijftiende afsloot.
"Heel bijzonder", noemde zijn ploegleider Servais Knaven het optreden van Bernal. "De meeste jongens van 22 rijden nog bij de beloften. Normaal heb je jaren nodig om drie weken op dit niveau te kunnen koersen."