Bernal ziet voordeel in sterk blok Jumbo-Visma

28 aug 2020, 11:19 Sport
bernal ziet voordeel in sterk blok jumbo visma
Egan Bernal ontdekte de afgelopen weken de kracht van zijn concurrenten van Jumbo-Visma, die net als hij azen op de eindzege in de Tour de France. De Colombiaan van Ineos zag naar eigen zeggen Primoz Roglic "vliegen" en Tom Dumoulin "met de dag beter worden" in achtereenvolgens de Tour de l'Ain en het Critérium du Dauphiné. In die laatste koers haakte de Tourwinnaar van vorig jaar na drie etappes af met een pijnlijke rug. "Maar het gaat beter."
"Roglic was de afgelopen wedstrijden de beste man in koers", vertelde Bernal vrijdag tijdens de persconferentie van zijn ploeg - vanaf zaterdag Ineos-Grenadiers genaamd - die per videoverbinding plaatsvond. "Hij vloog en is zeker een van de kanshebbers in deze Tour. Dumoulin werd steeds beter. En ze hebben een sterke ploeg om zich heen. Nee, dat zie ik niet als een probleem. Het is niet alleen goed voor de wedstrijd, maar ook voor ons. Het voorkomt wellicht dat iedereen naar ons kijkt. We kunnen de verantwoordelijkheid in de koers delen."
Ineos-teambaas Dave Brailsford liet twee oud-Tourwinnaars thuis: Chris Froome bleek na een zware val veertien maanden geleden nog niet fit genoeg voor een gooi naar zijn vijfde Tourzege. "Hij heeft meer tijd nodig", legde Brailsford uit. De keuze Geraint Thomas, winnaar van de Tour in 2018, thuis te laten was verrassender. "'Hij focust zich op de Giro. Maar ik praat liever over de renners met wie we hier zijn. Daar ben ik zeer enthousiast over."
Geen gedeeld kopmanschap bij de ploeg waarvoor ook Dylan van Baarle weer in actie komt. De status van Bernal is onbetwist. Brailsford: "Hij heeft het recht de leider van deze ploeg te zijn. Egan is een briljant renner en weet sinds vorig jaar wat het is om een Tour te winnen. De rest van de ploeg is er om hem te ondersteunen." Dat geldt onder meer voor de Ecuadoraan Richard Carapaz, vorig jaar winnaar van de Giro d'Italia.
Bernal, 23 jaar pas, won bij zijn terugkeer na de gedwongen coronapauze meteen La Route d'Occitanie, met een ritzege bij een aankomst bergop. De rugproblemen openbaarden zich met name in de Dauphiné die hij uit voorzorg verliet. "Het voelt nog steeds niet helemaal goed, maar een stuk beter dan in de Dauphiné. Ik heb er hard aan gewerkt en denk dat het zich de komende dagen verder oplost."