Sporttribunaal CAS heeft het beroep dat de Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya had aangespannen tegen nieuwe regelgeving van de internationale atletiekfederatie IAAF rond testosteronwaarden afgewezen. De tweevoudig olympisch kampioene op de 800 meter is een van de atletes die van nature een te hoge testosteronwaarde heeft waardoor ze in het voordeel zou zijn. De IAAF wil dat die atletes medicijnen slikken om de waarden omlaag te brengen.
Semenya ging tegen dat besluit in beroep, maar het CAS oordeelde dat de IAAF de voorgenomen maatregelen mag nemen. Die gelden overigens alleen voor atletes die uitkomen op de afstanden tussen 400 en 1500 meter. De IAAF wilde de nieuwe regelgeving op 1 november vorig jaar laten ingaan, maar besloot tot uitstel om de uitspraak van het CAS af te wachten.
Het sportribunaal oordeelde dat de regels nodig zijn voor een eerlijke competitie. Dat betekent ook dat Semenya en andere atletes die met dezelfde hoge waarden kampen meteen moeten beginnen met medicatie om te kunnen deelnemen aan de WK komend najaar in Doha. Die wereldtitelstrijd is over vijf maanden en het is een concessie van de IAAF die in de toekomst een marge van zes maanden zal hanteren.
Het CAS-panel dat de zaak moest beoordelen noemde de maatregel discriminerend. ,,Maar de meerderheid van het panel vindt dat op basis van het door de partijen ingediende bewijsmateriaal dergelijke discriminatie een noodzakelijk, redelijk en proportioneel middel is om de integriteit van atletiek voor vrouwen op een aantal onderdelen te behouden'', schrijft het CAS in een verklaring.
Hoewel ze het beroep dus afwijst spreekt het panel wel haar zorgen uit over de gevolgen van de invoering die verregaande consequenties kan hebben voor de atletiek en de sport in het algemeen. De IAAF ontving de nodige steunbetuigingen, maar er was ook de nodige kritiek. Bijvoorbeeld vanuit het College voor de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties (UNHRC) werden vraagtekens geplaatst: vrouwelijke atleten dwingen om hun testosteronspiegel te reguleren zou in strijd kunnen zijn met de rechten van de mens, aldus het college.
Semenya (28) reageerde kort met een tweet, een afbeelding van de tekst: ,,Soms is de beste reactie niet te reageren.''