Bertens wint bij terugkeer in Fed Cup en zet Oranje op voorsprong

07 feb 2020, 16:23 Sport
bertens wint bij terugkeer in fed cup en zet oranje op voorsprong
Kiki Bertens heeft het Nederlands Fed Cup-team op een 1-0-voorsprong gezet in de ontmoeting met Wit-Rusland. De Nederlandse kopvrouw, die na bijna drie jaar afwezigheid terugkeerde in Oranje, was in de Sportcampus van Den Haag na een moeizame start Aljaksandra Sasnovitsj in drie sets de baas. Het werd in ruim twee uur 6-7 (5) 6-2 6-1.
Bertens begon zichtbaar gespannen aan het duel en keek al snel tegen een achterstand van 3-1 aan. Ze wist de break nog ongedaan maken, maar in de tiebreak benutte de sterk spelende Sasnovitsj haar derde setpunt. Bertens had in de eerste set geen antwoord op het gevarieerde spel van haar tegenstandster, die de ene na de andere succesvolle dropshot sloeg.
Halverwege de tweede set leek Bertens, die een uur lang een ontevreden indruk maakte, wat vrijer te spelen en de foutenlast ging omlaag. Langzaam maar zeker nam Bertens het initiatief over en na een goede en tevens eenzijdige derde set verzilverde ze haar tweede matchpoint. De vreugdekreet na afloop was veelzeggend, evenals de emoties. "Ik wilde hier zo graag winnen, maar ik was zo nerveus. Na de eerste set voelden de benen beter", zei Bertens na afloop.
In 2017 troffen Bertens en Sasnovitsj, respectievelijk de nummer 8 en 113 van de wereld, elkaar ook in de Fed Cup en toen ging de zege nog naar Sasnovitsj. Dat duel werd gespeeld in Minsk, op hardcourt. In Den Haag is gravel, de favoriete baansoort van Bertens, de ondergrond.
In de tweede partij van de dag neemt Arantxa Rus het op tegen de Wit-Russische kopvrouw Aryna Sabalenka. De inzet van de ontmoeting met Wit-Rusland is een plek in de Fed Cup Finals, van 14 tot en met 19 april in Boedapest.