Tennisbonden zien weren Russen door Wimbledon als discriminatie

20 apr 2022, 18:21 Sport
besluit wimbledon om russen te weren volgens atp oneerlijk
De tennisbonden ATP en WTA vinden dat Wimbledon zich schuldig maakt aan discriminatie op basis van nationaliteit. De organisatie van het Engelse grandslamtoernooi maakte dinsdag bekend dat tennissers uit Rusland en Belarus komende zomer niet welkom zijn op Wimbledon vanwege de oorlog in Oekraïne. De Britse tennisbond LTA meldde dat dit geldt voor alle toernooien in Groot-Brittannië.
De ATP kwam al snel met een reactie. "We veroordelen met klem de verwerpelijke invasie van Oekraïne door Rusland", schrijft de organisatie van het mannentennis. "We zijn solidair met de miljoenen onschuldige mensen die getroffen zijn door deze oorlog. In onze sport zijn we er trots op dat we fundamentele principes hebben, waarbij spelers strijden om op basis van de ATP-ranglijst mee te kunnen doen aan toernooien. We zijn van mening dat de eenzijdige beslissing van Wimbledon en de Britse tennisbond om spelers uit Rusland en Belarus uit te sluiten van het Britse grasseizoen oneerlijk is en mogelijk een schadelijke precedent schept voor de sport. Discriminatie op basis van nationaliteit is een schending van onze overeenkomst met Wimbledon, waarin staat dat de toelating van spelers uitsluitend gebaseerd is op de ATP-ranglijsten."
De WTA, de bond van het vrouwentennis, kwam met een vergelijkbare reactie waarin het meldde "erg teleurgesteld" te zijn. "Een fundamenteel principe van de WTA is dat tennissters kunnen meedoen aan toernooien op basis van hun prestaties, zonder enige vorm van discriminatie. Individuele atleten mogen niet gestraft of gehinderd worden vanwege hun afkomst of als gevolg van beslissingen van de regering van hun land."
Zowel de ATP als WTA zegt dat Wimbledon en de Britse bond in strijd met de regels handelen door Russische en Belarussische tennissers als Daniil Medvedev, Andrej Roeblev, Aryna Sabalenka en Victoria Azarenka te weren. De bonden dreigen met acties tegen Wimbledon en de LTA. "We gaan bekijken welke stappen we kunnen nemen met betrekking tot dit besluit."
Medvedev komt in juni wel naar Nederland. De organisatie van het grastoernooi in Rosmalen maakte dinsdag bekend dat de Russische nummer 2 van de wereld begin juni meedoet aan het Libéma Open.