BMX'er Kimmann beklimt na 'olympische dip' weer startheuvel op WK

26 jul 2022, 11:46 Sport
bmxer kimmann beklimt na olympische dip weer startheuvel op wk
Niek Kimmann staat komend weekeinde zonder wedstrijdritme op de startheuvel van de WK BMX in Nantes. Sinds zijn winst op de Spelen van Tokio had de fietscrosser uit het Overijsselse Lutten gerekend op de onvermijdelijke "olympische dip", die maar niet kwam. Eind mei constateerde hij alsnog dat "de pijp leeg" was. Een dag geen zin om te BMX'en werd een week. "Het was tijd om gas terug te nemen."
De gouden medaille van Kimmann (26) was een van de meest aansprekende verhalen van de Olympische Spelen. Zijn titel werd omgeven door dramatiek: er was het ongeval, de aanrijding met een official die hem bijna deelname kostte. Er waren de tranen omdat hij dacht aan zijn maatje Jelle van Gorkom, winnaar van zilver in Rio 2016 en door een zwaar ongeval niet meer in staat zijn sport te beoefenen.
Met de bij de botsing opgelopen knieblessure werd Kimmann drie weken na de Spelen op Papendal ook nog voor de tweede keer wereldkampioen. De dokter had hem afgeraden te starten, maar de kans op een wereldtitel op de 'eigen' baan in Arnhem hield hem op de been. "Het is een beetje wielrenners eigen: doorfietsen ook al worden ze met ducttape bij elkaar gehouden. Bovendien wist ik dat ik erna drie maanden rust zou nemen."
Na die drie maanden voelde hij zich als een lang opgesloten stier die een rode lap voor zich ziet. Hij wilde naar de VS, waar de wedstrijden uit de USA National Series hem als kind al aanspraken. "Je hebt in onze sport eigenlijk vijf 'majors': de Spelen, het WK, EK, de wereldbeker en de Grands, de finale van het Amerikaanse seizoen en het enige dat ik nog niet gewonnen heb." Drie keer reisde hij af naar de VS. "Ik sta derde, maar het komt aan op de Grands, die eind november zijn in Tulsa. Die titel is me veel waard, misschien nog meer dan een wereldtitel."
Waarmee hij niet wil zeggen dat de titelstrijd in Nantes voor hem een tussendoortje is. Al zijn er twijfels over de vorm na een periode van inactiviteit en is de kleine baan, speciaal neergelegd in het stadscentrum, gemaakt voor de thuisrijders. "Ik zou liegen als ik zeg dat ik in topvorm ben, maar ik zit er ook weer niet zo ver vandaan. Ik ga er het beste van maken, in het hol van de leeuw. De Fransen zijn favoriet."
Kimmann benutte de wedstrijdloze tijd om wat te klussen aan zijn nieuwe huis in Heteren, om de bruiloft in Engeland te bezoeken van coach Liam Phillips, de man die hem naar OS-goud leidde, en om zoals hij het zelf zegt "het leven weer op de rit te krijgen". Veranderd is hij door het behalen van de olympische titel zeker niet. "Eén wedstrijd definieert niet wie je bent."