BMX'ster Merel Smulders pakt brons op WK, goud voor Stancil

31 jul 2022, 15:03 Sport
bmxster merel smulders pakt brons op wk goud voor stancil
ANP
BMX'ster Merel Smulders heeft brons veroverd bij de WK in Nantes. De 24-jarige Smulders, die vorig jaar ook al brons won op de Olympische Spelen in Tokio, eindigde als derde achter winnares Felicia Stancil uit de Verenigde Staten en de Zwitserse Zoé Claessens.
Drie Nederlandse BMX'sters hadden zich geplaatst voor de finale. Naast Merel Smulders waren dat haar zus Laura en Manon Veenstra. Alleen Merel Smulders zat er in de eerste bocht goed bij vooraan, maar moest Stancil voor laten gaan. Laura Smulders en Veenstra zaten in de drukte en kwamen daaruit niet meer weg. Veenstra werd zesde, de oudste van de zussen Smulders zevende.
Titelverdedigster en olympisch kampioene Bethany Shriever uit Groot-Brittannië werd in de halve finale uitgeschakeld.
De Zwitser Simon Marquart pakte verrassend de titel bij de mannen. Hij bleef de Brit Kye Whyte en de Fransman Joris Daudet voor. Nederlanders ontbraken in de finale. Titelverdediger en olympisch kampioen Niek Kimmann werd in de halve finales uitgeschakeld.
De Franse BMX'ers startten op de eigen baan met vier man in de finale, onder wie favoriet Sylvain André. Die kwam al snel ten val en eindigde slechts als vijfde. Arthur Pilard en Eddy Clerté haalden de finish zelfs niet.
Nederland sluit het WK BMX in Nantes af met drie medailles. Naast het brons voor Merel Smulders won Julian Bijsterbosch goud bij de junioren voor zijn landgenoot Jaymio Brink, die het zilver opeiste.