Boksbond geeft verslagen Italiaanse prijzengeld na genderconflict

03 aug , 9:48 Sport
anp030824062 1
PARIJS (ANP/RTR) - De internationale boksbond IBA heeft beloofd prijzengeld toe te kennen aan de Italiaanse Angela Carini, die in de achtste finale verloor van de veelbesproken Algerijnse boksster Imane Khelif. Het gaat om een bedrag van 50.000 dollar. Carini kreeg al vroeg in het gevecht een paar rake klappen en trok zich na 46 seconden terug. Huilend verliet ze de ring.
Om Khelif is veel te doen in Parijs. Vorig jaar op het WK stelde de IBA dat de Algerijnse niet door een gendertest kwam omdat ze een, voor een vrouw, te hoge testosteronspiegel had. Daarop werd Khelif gediskwalificeerd. De resultaten van de test zijn niet openbaar gemaakt.
Doordat het IOC de IBA vanwege een bestuurlijk schandaal niet meer erkent, organiseert het olympisch comité het olympisch bokstoernooi tegenwoordig zelf. Daardoor kan Khelif op de Spelen wel meedoen.
Aankomende tegenstander Khelif
"Ik begrijp niet waarom ze het vrouwenboksen kapotmaken", zegt IBA-voorzitter Umar Kremlev. "Alleen geschikte atleten zouden de ring in mogen stappen in verband met de veiligheid. Ik kon de tranen van Carini niet aanzien."
Khelif, die uitkomt in de categorie tot 66 kilogram, staat zaterdag vanaf 17.38 uur in de ring. Haar tegenstander in de kwartfinale is de Hongaarse Anna Luca Hamori.