Bouwman kan niet geloven dat hij voor tweede keer wint in de Giro

27 mei 2022, 17:47 Sport
bouwman kan niet geloven dat hij voor tweede keer wint in de giro
Koen Bouwman kon niet geloven dat hij zijn tweede ritzege in deze Ronde van Italië pakte. De renner van Jumbo-Visma won de sprint van een groep van vijf vluchters na de slotklim op Santuario di Castelmonte. "Na mijn eerste ritzege in deze Giro had ik al gezegd dat het heel mooi zou zijn om nog een keer te winnen", zei Bouwman. "Maar ik moest ook realistisch zijn. Ik had pas twee keer gewonnen als prof. Dat ik nu twee keer win in de Giro, maakt me zo blij. Ik heb er geen woorden voor."
Bouwman vond dat hij niets verkeerd had gedaan in de laatste honderden meters van de etappe. "Ik wist dat er een bocht naar links was, maar wist niet dat de bocht zo scherp was. Ik moest ook heel hard remmen. Ik wist dat ik aan de binnenkant van de bocht moest zitten. Ik weet niet of ze achter mij vielen. Als dat wel zo is, mijn excuses."
Het zeker weten te stellen van de blauwe bergtrui was het doel van de dag, zei Bouwman. "Ik wilde zorgen dat ik aan het einde van de dag die trui in bezit had. Dat het ook nog lukt in combinatie met een etappezege is geweldig. Met één rit op zak zou de blauwe trui voor mij al de kers op de taart zijn. Mede dankzij Eduardo Affini kwam ik in de kopgroep terecht en door zijn harde beurten op kop hadden we een grote voorsprong op het peloton. Deze overwinning is ook van hem."
Door als eerste boven te komen op de Kolovrat, een beklimming van de eerste categorie, kwam Bouwman op 276 punten. Daarmee is hij niet meer te achterhalen in het bergklassement. Als hij zondag de finish haalt van de laatste etappe, een individuele tijdrit in Verona, is hij de eerste Nederlandse wielrenner die de bergtrui uit de Ronde van Italië heeft veroverd. Zaterdag is eerst nog een zware bergetappe.
Joop Zoetemelk won in 1971 het bergklassement in de Ronde van Spanje. Steven Rooks en Gert-Jan Theunisse wonnen in respectievelijk 1988 en 1989 de bolletjestrui in de Tour de France. "Ik ben supertrots om daar tussen te staan, al is het geen rijtje waar ik tussen hoor als je kijkt naar mijn palmares", zei Bouwman. "Ik ben heel blij dat alles deze Giro is samengekomen."
Ploegleider Addy Engels sprak van een succesvolle Giro, ondanks dat de plannen voor het algemeen klassement met Tom Dumoulin, Sam Oomen en Tobias Voss niet waren gelukt. "Sinds het wegvallen van onze klassementsmannen hebben we erg agressief gereden en dit is het resultaat."