Brabec grijpt de macht in Dakar Rally bij motoren

07 jan 2020, 13:07 Sport
brabec grijpt de macht in dakar rally bij motoren
De Amerikaan Ricky Brabec heeft in de Dakar Rally de macht gegrepen bij de motoren. Hij zegevierde in de derde etappe, een klassementsproef van 427 kilometer door de woestijn van Saudi-Arabië, met bijna 10 minuten voorsprong op de Chileen José Ignacio Cornejo, die als tweede aankwam in het bivak in Neom. De Spanjaard Joan Barreda finishte als derde op 13 minuten.
Brabec nam de leiding in het algemeen klassement over van de Brit Sam Sunderland, die op meer dan een half uur werd gereden. Toby Price, de titelverdediger uit Australië, raakte eveneens verder achterop. Cornejo is ook de nummer twee in de stand op 15 minuten van de nieuwe leider.
De Fransman Adrien van Beveren, een van de kanshebbers op de eindzege, kwam na 3 kilometer al ten val en moest met gebroken sleutelbeen opgeven.
De Spaanse Dakar-veteraan Carlos Sainz won de etappe bij de auto's. Het was zijn 33e dagsucces in de beruchte woestijnrally. Hij verdrong tevens de Argentijn Orlando Terranova van de eerste plaats in het algemeen klassement. De Qatarees Nasser Al-Attiyah, de eindwinnaar van vorig jaar, finishte als tweede op 3.31 minuten.
De Nederlander Bernhard ten Brinke kon zich niet mengen bij de toprijders. Hij reed naar de tiende plaats. Fernando Alonso, de tweevoudig wereldkampioen Formule 1 die zijn debuut maakt in de Dakar Rally, herstelde zich van zijn miskleun in de tweede etappe. De Spanjaard eindigde als vijfde.
De Rus Andrej Karginov was de snelste in de trucks. Hij stuurde zijn Kamaz bijna 5 minuten eerder het bivak binnen dan zijn landgenoot Siarjei Viazovitsj. Die hield nog wel de leiding in het algemeen klassement. Janus van Kasteren was de beste Nederlander op de zevende plaats.