Brit Hayter wint proloog in Ronde van Romandië

26 apr 2022, 18:02 Sport
brit hayter wint proloog in ronde van romandie
Ethan Hayter heeft de proloog van de Ronde van Romandië gewonnen. De Britse wielrenner van Ineos Grenadiers had voor de ruim 5 kilometer lange tijdrit in Lausanne 4 seconden minder nodig dan de Australiër Rohan Dennis die rijdt voor Jumbo-Visma. Beste Nederlander was Dennis' ploeggenoot Gijs Leemreize, die op 23 seconden de 41e tijd klokte.
Van de belangrijkste kandidaten voor de eindzege deed Geraint Thomas de beste zaken. De Brit, vorig jaar winnaar van de Ronde van Romandië, werd op 10 seconden van zijn ploeggenoot Hayter vierde. Hij pakte daarmee alvast 8 seconden op zijn Russische concurrent Aleksandr Vlasov van Bora-Hansgrohe. De Nederlandse troef van Jumbo-Visma Steven Kruijswijk moest 24 seconden prijsgeven aan Thomas.
Viervoudig Tourwinnaar Chris Froome kon opnieuw geen indruk maken. In een veld van 137 deelnemers eindigde hij als 119e op 42 seconden van de winnaar. De Brit in dienst van Israel-Premier Tech, die vorig jaar ook al een teleurstellend seizoen beleefde, keerde vorige maand na een periode van blessureleed terug in het peloton. Na een zware val in het Critérium du Dauphiné van 2019 haalde Froome nooit meer zijn oude niveau.
De etappekoers door het Franstalige deel van Zwitserland gaat woensdag verder met een rit van 178 kilometer van La Grande Beroche naar Romont. Onderweg moeten vier colletjes van de derde categorie worden beklommen.
Het zwaardere klimwerk volgt zaterdag in de koninginnenrit, met vijf zware Alpencols. De Ronde van Romandië wordt zondag afgesloten met een 16 kilometer lange klimtijdrit.