Bronzen windsurfer Van Opzeeland baalt van jurybesluit bij start

03 aug , 14:13 Sport
anp030824103 1
MARSEILLE (ANP) - Luuc van Opzeeland was na de finale van de medalseries in de iQFoil-klasse niet te spreken over het besluit van de jury om de windsurfers terug te roepen voor een herstart. De jury dacht aan een valse start, maar bleek later geen gelijk te hebben. "Ik denk dat ze daar wel een steekje hebben laten vallen", aldus de winnaar van olympisch brons.
Net als in de kwartfinale en de halve eindstrijd was Van Opzeeland snel weg bij de eerste start van de finale. Bij de herstart was de timing net niet goed. "Ik was niet voorzichtiger. Ik denk dat zij wat agressiever waren, waardoor ik net een halve seconde te laat was", keek de Nederlander na afloop terug. Na een inhaalrace schoof hij toch weer door naar de eerste plek, maar verloor weer terrein in het tweede deel.
Het niet winnen van goud was extra zuur, toen na lang wachten bleek dat niemand te vroeg was gestart. Iets wat voor de televisiekijker al meteen duidelijk was. Van Opzeeland had wel een verklaring voor het getreuzel van de jury. "Het is natuurlijk best wel een beetje een schandaal dat je op de Spelen ons terugroept om een te vroege start en dan is deze er niet. Dus ik denk dat ze wel heel erg hun best hebben gedaan om te zoeken of het niet een valse start was."
UNO
"Op een gegeven moment hoorden we ze vloeken en toen dachten we al: 'nou, daar hebben ze een foutje gemaakt'", zei Van Opzeeland. "Als je er dan achterkomt dat niemand te vroeg was, dan denk je: 'hoe kan het'. Wij trainen hier vier jaar voor. Had het even wat langer door laten gaan en had dan de beslissing genomen als je op de iPad had gekeken. Theoretisch kan dat."
Van Opzeeland wil niet zover gaan om te zeggen dat de misser van de jury hem goud heeft gekost. "Je weet nooit wat er vervolgens gebeurt, maar ik was de race wel begonnen met aanzienlijke betere kaarten. Als we het vergelijken met het kaartspel UNO, dan had ik twee keer vier kaarten kopen in mijn handen. Dat is wel jammer", aldus Van Opzeeland.