Brown houdt Vollering van wereldtitel tijdrijden af

22 sep , 12:56 Sport
anp220924065 1
ZÜRICH (ANP) - Demi Vollering heeft bij de WK wielrennen in Zürich net naast de wereldtitel tijdrijden gegrepen. De Nederlandse had onderweg de beste tijd, maar zag hoe Grace Brown na 29,9 kilometer net iets sneller was. De 32-jarige Australische, die aan het einde van dit jaar haar loopbaan beëindigt, kwam uit op een tijd van 39 minuten en 16 seconden. Vollering gaf 16 seconden toe. Het brons was voor de Amerikaanse titelverdedigster Chloé Dygert.
Dygert kwam nooit in de buurt van titelprolongatie, moest op beide tussenpunten ook Antonia Niedermaier voorlaten, maar was in het laatste stuk toch sneller dan de Duitse. De Amerikaanse gaf een kleine minuut toe op Brown, die afgelopen zomer in Parijs ook al de olympische tijdrittitel had veroverd. Ellen van Dijk werd achtste.
Brown had tot haar eigen verrassing bij het eerste meetpunt, na een klim, de beste tussentijd. "Ik had gedacht dat juist daar Demi sneller zou zijn", vertelde de wereldkampioene in het flashinterview. Vollering versnelde blijkbaar pas na de klim, want na 20 kilometer was de winnares van de Tour de France van 2023 juist de snelste. Voor Vollering is tijdrijden nog een avontuur waarin ze telkens beter wordt. Op de Olympische Spelen eindigde ze als vijfde, op de WK van vorig jaar werd ze zesde. Brown werd tweede in Glasgow, net als het jaar ervoor in haar eigen land.
Vertrouwen door Spelen
Op haar gouden fiets, een aandenken aan de Spelen, maakte ze in de laatste kilometers de achterstand op Vollering goed. "Het kostte me op het vlakke gedeelte na die klim even om mijn ritme te vinden. Maar in de laatste kilometers ging het weer goed en kon ik die verloren tijd goedmaken."
Het goud van Parijs had haar vertrouwen gesterkt. "Ik heb me nu niet voorbereid zoals op de Spelen. Maar die titel daar gaf me wel vertrouwen dat het nu ook zou kunnen. Ik wist ook dat ik kon vertrouwen op mijn ervaring. Nee, ik ga nu niet twijfelen of ik nog een jaar doorga. Mijn afscheid wordt op deze manier alleen maar mooier."