Carlsen kritisch op eigen schaakspel

29 nov 2018, 13:15 Sport
carlsen kritisch op eigen schaakspel
De Noorse schaker Magnus Carlsen is hard voor zichzelf na het prolongeren van zijn wereldtitel in Londen. ,,Eerlijk gezegd is mijn schaakspel er de afgelopen jaren niet beter op geworden. Ik heb wel wat dingen waar ik aan moet werken'', zei hij na de tweekamp met de Amerikaan Fabiano Caruana, die Carlsen in zijn voordeel besliste na een tiebreak snelschaak.
De Noorse en Amerikaanse grootmeester speelden in de tweekamp twaalf keer remise en dat was niet eerder vertoond. Het leverde met name Carlsen de nodige kritiek op van de analisten die de partijen volgden. ,,Iedereen heeft recht op zijn mening. Ik speel al heel wat jaren professioneel schaak en een van de dingen die ik nooit heb gedaan, is naar adviezen van anderen luisteren. Ik ga altijd mijn eigen weg. Dat heb ik ook deze keer gedaan en het heeft me opnieuw de trofee opgeleverd'', aldus de Noor, die in januari een nieuwe gooi doet naar de titel in het toernooi van Wijk aan Zee.
Sinds 2013 is Carlsen (27) wereldkampioen. Hij veroverde destijds de titel door de tweekamp met Viswanathan Anand te winnen. Daarna verdedigde hij de titel in 2014 (tegen Anand) en 2016 (Sergei Karjakin) met succes. De eigenzinnige Noor noemde Caruana van al zijn WK-opponenten de sterkste. ,,Zeker in het klassieke spel mag hij zich de beste van de wereld noemen. Ik heb in de reguliere partijen redelijk geschaakt, dus in die zin is het WK wel een stap in de goede richting geweest. In zijn algemeenheid mag er best wat meer nadruk komen op het snelschaak. Je hebt daarin meer kans om te laten zien dat je beter bent dan je tegenstander.''