Carlsen prolongeert wereldtitel schaken

10 dec 2021, 17:16 Sport
carlsen prolongeert wereldtitel schaken
ANP
Magnus Carlsen heeft ten koste van de Rus Ian Nepomniatsjtsji zijn wereldtitel schaken geprolongeerd. De 31-jarige Noor haalde in de elfde partij van de WK-tweekamp in Dubai het beslissende punt binnen. Hij bracht de stand op 7,5-3,5.
De strijd om de wereldtitel was geen moment echt spannend. De tien jaar jongere Nepomniatsjtsji, de winnaar van het Kandidatentoernooi, wist geen partij te winnen. Nadat de eerste vijf partijen in een remise waren geëindigd, pakte Carlsen vorige week vrijdag voor het eerst een punt. In het restant won hij nog drie keer van zijn uitdager, die in zijn laatste partijen geen sterke indruk achterliet.
Carlsen, de nummer 1 van de wereld, onttroonde in 2013 Viswanathan Anand uit India en heeft sindsdien de wereldtitel in zijn bezit. In 2014 versloeg hij Anand, twee jaar later de Rus Sergey Karjakin en drie jaar geleden de Amerikaan Fabiano Caruana.
Er zouden maximaal veertien wedstrijden worden gespeeld bij de lucratieve WK-tweekamp, met een prijzenpot van 2 miljoen euro. Bij een gelijke stand zou een tiebreak hebben gevolgd.