Carolijn Brouwer beste zeilster ter wereld

31 okt 2018, 4:08 Sport
carolijn brouwer dongfeng
Carolijn Brouwer is door de internationale zeilfederatie World Sailing uitgeroepen tot Zeilster van het Jaar. Ze moet de prijs delen met de Française Marie Riou. De twee waren de eerste vrouwen die de Volvo Ocean Race wonnen. Beiden waren bemanningslid van de onder Chinese vlag varende boot Dongfeng.
Bij de mannen was windsurfer Dorian van Rijsselberghe genomineerd, maar hij greep naast die titel. De Cyprioot Pavlos Kontides, wereldkampioen Laser, won.
De 45-jarige Brouwer won de onderscheiding twintig jaar geleden al eens. Ze veroverde in 1998 de wereldtitel in de Europe-klasse en eindigde als tweede in de Laser Radial. In totaal had World Sailing elf sporters genomineerd voor de 2018 Rolex World Sailor of the Year award. De stemmen van het publiek op de website van World Sailing telden voor 30 procent mee. De keuze van de nationale bonden woog voor 70 procent mee in de einduitslag.
Brouwer en Riou behaalden dubbel succes, want Dongfeng kreeg ook de prijs voor beste zeilteam van de wereld en troefden daarmee het eveneens genomineerde TeamNL af. ,,Het is een heel speciaal en bijzonder moment. Precies 20 jaar geleden werd ik voor het eerst uitgeroepen tot zeilster van de wereld vanwege mijn prestaties in het olympisch zeilen. Nu win ik samen met Marie de award wegens onze prestaties in het oceaanzeilen. Het is echt een hele grote eer om mijn naam nu twee keer in het rijtje te zien staan tussen alle zeillegendes'', aldus Brouwer.
Ze deed voor de derde keer mee aan de zeilrace om de wereld. Een vierde keer sluit ze niet uit. ,,Als schipper Charles Caudrelier van Dongfeng me zegt, we gaan nog een keer voor de winst in deze boot, dan doet me dat niet zoveel. Ik ben avontuurlijk ingesteld en hou van uitdaging. Dus als er een Nederlands team komt en we gaan met nog snellere boten de wereld rondzeilen, dan ben ik daar zeker voor in'', liet ze weten op Radio 1.