Chef de mission Verheijen prijst skeletonster Bos voor brons

20 feb 2022, 5:10 Sport
chef de mission verheijen prijst skeletonster bos voor brons
ANP
Van de zeventien medailles die Nederland bij de Olympische Spelen in Beijing won, vond chef de mission Carl Verheijen de bronzen van skeletonster Kimberley Bos een van de mooisten. "Als je acht jaar lang hard werkt en je helemaal toelegt op je sport, zie je wat dat op kan leveren. Ik heb daar heel veel respect voor", aldus de 46-jarige oud-schaatser.
Verheijen zag Bos tien jaar geleden in Innsbrück bij de Jeugd Olympische Spelen al brons pakken. "Dat was mijn eerste taak als chef de mission", zei hij. "Als je ziet hoe gedreven, volhardend en serieus ze is, dan heeft die bronzen plak voor mij wel een gouden randje. Ik vind het echt heel knap wat ze gedaan heeft. Zeker in het Duitse geweld, als je ziet wat zij met bobslee, skeleton en rodelen allemaal binnenharken aan medailles."
De baas van de Nederlandse sporters in Beijing zou het mooi vinden als de prestatie van Bos, net als het olympische optreden van kunstrijdster Lindsay van Zundert, doorwerkt in Nederland. "Ik hoop dat dat echt een inspiratie is voor jonge sporters in Nederland."
Verheijen hoopt ook dat snowboarders Niek van der Velden en Melissa Peperkamp voor wat enthousiasme hebben gezorgd. Beide Nederlanders eindigden in de finale van het onderdeel big air als zesde. "Ik denk dat daar echt de jeugd staat. Ik heb veel met ze mogen optrekken in de bergen. Het is hartstikke mooi dat deze twee talenten zesde worden en Niek bijna zelfs een medaille pakte."
Snowboardster Michelle Dekker was op de parallelreuzenslalom met een vierde plek ook dicht bij eremetaal. "Na het goud van Nicolien Sauerbreij in 2010 hadden we nu weer iemand die in de buurt van het podium kwam. Met de skivereniging zijn we goed aan het werk. Ik heb begrepen dat er onder deze groep alweer nieuwe talenten aankomen."
De Nederlandse bobsleeërs speelden in Beijing, in de tweemansbob en viermansbob, een bijrol. Verheijen: "Je ziet dat ze iets tekort komen in het geweld. Dat heeft met het faciliteren van banen, met materiaal en met budget te maken. Je ziet nu wel dat er een jonge groep is met potentie, die ook ervaring opgedaan heeft hier. We zijn met elkaar in gesprek hoe we dit, vanuit NOC*NSF, kunnen faciliteren de komende jaren. Met deze remmers en straks weer nieuwe piloten zit er toch wel weer toekomst in deze bobsleesport."