Coach Orie gelooft in 1000 meter van Schulting op de langebaan

01 okt , 15:56 Sport
anp011024221 1
ANP
HEERENVEEN (ANP) - Schaatscoach Jac Orie weet dat Suzanne Schulting ook een goede 1000 meter op de langebaan kan schaatsen. De tweevoudig olympisch kampioene shorttrack op de 1000 meter wil komende seizoenen bij Team Essent het shorttrack combineren met de langebaan. "En ook een 1500 meter, denk ik", aldus Orie.
Schulting sprak tijdens de presentatie van de schaatsploeg van Orie en commercieel directeur Sven Kramer in Heerenveen haar ambities uit op de langebaan en zei dat dit jaar vooral een ontdekkende fase is. De 27-jarige schaatsster heeft er een goed gevoel bij. "Ik voel me bevoorrecht bij dit team te mogen rijden. Hier droomde ik altijd van."
Orie ziet het als een uitdaging, die ook voor hem nieuw is. "Het moet zich nog uitkristalliseren, zeker ook omdat ze het seizoen begon met een gebroken enkel. Maar het gaat heel erg goed. Ze is vooral shorttrackster en gaat de langebaan erbij doen. We kijken hoe we daar de beste combinatie in kunnen krijgen."
Puzzel
Volgens de coach is dat ook een puzzel die hij moet leggen met shorttrack-bondscoach Niels Kerstholt. "Het moet wel passen. Zij hebben hun eigen kwalificatietoernooien nu al en eigen World Cups. Het shorttrack is leidend, maar ik denk dat het zeker te combineren valt. Ik heb daar ook nog niet zo veel ervaring in, maar vind het wel heel leuk."
Schulting is als succesvolle shorttrackster misschien wel het boegbeeld van de verjongde schaatsploeg, waar toppers als Jutta Leerdam en Antoinette de Jong zijn vertrokken. "Ze is ook niet de eerste de beste", zei Orie. "Maar om meteen met haar te winnen op de langebaan is niet de insteek."
De coach en Kramer wilden vooral ook het shorttrack bij de ploeg betrekken. "Ik denk dat als je vandaag de dag naar het schaatsen kijkt, je je ogen niet kunt sluiten voor het shorttrack", zei Kramer daarover. "We hebben ook nog een opleidingsploeg en een marathonploeg. Als je dan geen shorttrack hebt, wat opkomend is, vind ik niet dat je jezelf heel serieus neemt."