Davis Cup in 2025 weer met thuis- en uitwedstrijden in september

04 okt , 15:46 Sport
anp041024172 1
ANP
LONDEN (ANP) - De opzet voor de Davis Cup en de Billie Jean King Cup is voor 2025 aangepast. Zo wordt de groepsfase van de Davis Cup Finals in september weer vervangen door thuis- en uitwedstrijden, zo meldden tennisbond ITF en de organisatie van de Billie Jean King Cup (BJKC).
In de eerste kwalificatieronde van de Davis Cup, die eind januari na de Australian Open wordt gehouden, spelen 26 landen in 13 ontmoetingen tegen elkaar. De gastheer van de Davis Cup Finals en de winnaar van de Davis Cup doen hier nog niet aan mee. In de tweede kwalificatieronde in september, na de US Open, nemen de dertien winnaars en de titelverdediger het in zeven onderlinge duels tegen elkaar op voor de zeven plaatsen in de Final 8, waar het nog bekend te maken gastland de achtste deelnemer is.
De ontmoetingen in de Davis Cup gaan weer over vijf wedstrijden, vier enkelpartijen en een dubbel, gespeeld over twee dagen. In de huidige groepsronde met vier landen per groep in september speelden de tennissers maar drie wedstrijden per ontmoeting.
Billie Jean King Cup
In de Billie Jean King Cup zijn er in april 7 groepen van drie deelnemende landen. De winnaars daarvan spelen samen met het gastland de strijd tussen de laatste acht landen. Vanaf 2026 spelen de tennissters met een systeem van 14 thuis- en uitwedstrijden.
In 2024 zijn de finales van zowel de Davis Cup als de Billie Jean King Cup nog beide in Málaga. Eerst vindt het landentoernooi voor vrouwen plaats van 13 tot en met 20 november. De mannen beginnen op 19 november en spelen de finale op 24 november.
"Het veranderen van de groepsfase in de Davis Cup, die zes dagen duurde, naar thuis- en uitwedstrijden van twee dagen zal het speelschema van de tennissers vlak na de US Open iets verlichten", zegt David Haggerty, de voorzitter van de ITF. "Daarnaast behoudt de competitie de intensiteit waar de spelers van houden. En we kunnen zo toptennis in meer landen in de wereld laten zien."