Deen Vingegaard neemt met ritzege voorschot op eindwinst Dauphiné

10 jun 2023, 15:00 Sport
deen vingegaard neemt met ritzege voorschot op eindwinst dauphine
De Deen Jonas Vingegaard heeft met grote overtuiging de voorlaatste bergetappe in het Critérium du Dauphiné gewonnen. De 26-jarige Tourwinnaar van Jumbo-Visma reed in zijn leiderstrui op 5 kilometer van de finish op de Col de la Croix de Fer weg bij zijn concurrenten. Al snel had Vingegaard een groot gat geslagen. Achtervolger Adam Yates finishte uiteindelijk ruim een halve minuut later.
Het betekende een nieuw succes voor Jumbo-Visma in de Dauphiné. De Nederlandse ploeg won er vier van de zeven etappes tot nu toe. Eerst won Fransman Christophe Laporte twee ritten, donderdag volgde de eerste zege van Vingegaard. Zondag kent de slotrit nog enkele serieuze beklimmingen.
"Ik wilde vandaag dolgraag voor de etappezege gaan", zei de Deen na zijn overwinning. "De benen voelden goed en de jongens werkten onderweg keihard. Het was ook ons plan om het op deze manier te doen. Het afmaken van het beulswerk van mijn teamgenoten is een heerlijk gevoel. De bedoeling was dat Tiesj Benoot en Attila Valter hard zouden doorrijden op de laatste klim. Als zij beiden aan hun limiet zaten, was het de beurt aan mij. Gelukkig is het allemaal volgens plan verlopen. Uiteraard heb ik zelf ook flink afgezien. Maar het gevoel van blijdschap overheerst nu."
Vingegaard heeft in het klassement meer dan 2 minuten voorsprong op de Brit Yates, de nummer 2 in de tussenstand. De Deen bewijst op deze manier klaar te zijn voor de Tour de France. Die koers won hij vorig jaar voor het eerst.
Het peloton met daarin een leidende rol voor Jumbo-Visma liet een kopgroep van vier man zaterdag lang aan de leiding. De Belg Victor Campenaerts wist het langst uit handen van het peloton te blijven. Hij werd na 136 van de 148 kilometer ingerekend.
Vervolgens versnelde Jumbo-Visma in het peloton en dat leek de Nederlandse ploeg zelf op te breken, maar Vingegaard besloot juist toen hij zonder ploeggenoten was komen te zitten om succesvol te versnellen. Daar had niemand een antwoord op.