Djokovic leidt wereldranglijst weer, Koolhof is toppositie kwijt

12 jun 2023, 8:35 Sport
djokovic leidt wereldranglijst weer koolhof is toppositie kwijt
Tennisser Novak Djokovic is na zijn zege op Roland Garros weer de nummer 1 op de wereldranglijst. De 36-jarige Serviër passeerde de Spanjaard Carlos Alcaraz, die hij afgelopen vrijdag versloeg in de halve finale van het grandslamtoernooi in Parijs. Wesley Koolhof raakte na zijn uitschakeling in de kwartfinales de toppositie op de wereldranglijst voor dubbelspelers kwijt.
Djokovic stond op de derde plaats van de ATP-ranking vooraf aan Roland Garros. Hij stijgt twee plaatsen en leidt nu voor Alcaraz en de Rus Daniil Medvedev. Casper Ruud bleef ondanks zijn finaleplaats in Parijs vierde.
Botic van de Zandschulp zakte drie plaatsen na zijn uitschakeling in de eerste ronde van het Franse grandslamtoernooi. Nederlands beste tennisser staat nu op de 34e plaats. Tallon Griekspoor, die de tweede ronde bereikte in Parijs, klimt een plaats. Hij staat 38e.
Koolhof verloor de toppositie in de ranking voor dubbelspelers aan de Amerikaan Austin Krajicek. Die won met zijn dubbelpartner Ivan Dodig uit Kroatië Roland Garros en passeerde de 34-jarige Nederlander, die met zijn Britse partner Neal Skupski nu gedeeld tweede staat.
Jean-Julien Rojer zakte zeven plaatsen. De 41-jarige dubbelspecialist won vorig jaar in Parijs met zijn partner Marcelo Arévalo uit San Salvador, maar werd dit jaar in de kwartfinales uitgeschakeld en raakte daarom veel punten op de ranglijst kwijt.
Arantxa Rus steeg door haar toernooizege in La Bisbal d'Empordà in Spanje 28 plaatsen op de wereldranglijst en staat nu 86e. De 32-jarige Westlandse wist na het behalen van de finale al dat ze weer in de top 100 zou komen te staan.
De WTA-ranking wordt aangevoerd door de Poolse Iga Swiatek die zaterdag voor de derde keer op rij Roland Garros won. Finaliste Karolina Muchova uit Tsjechië klom 27 plaatsen en staat nu 16e. De Spaanse Sara Sorribes Tormo steeg door het bereiken van de vierde ronde zelfs 50 plaatsen. Ze staat 82e.